Jachtwerf Stofberg & zn - Mijdrecht, Aalsmeer, Lemmer, Leimuiden, Enkhuizen

Opgericht door Cornelis Stofberg in 1793. Het is de oudste, nog in handen van de nazaten van de oprichter zijnde, jachtwerf van Nederland. Bijna 220 jaar later is het bedrijf op weg naar het 250-jarig jubileum. Vele generaties lang is het vakmanschap van vader op zoon overgedragen en zo hebben ondertussen Pim en "Pils" Stofberg, zonen van wijlen de heer W.H. Stofberg, het bedrijf als achtste generatie Stofberg overgenomen on zodoende het voortbestaan van dit prachtige, unieke bedrijf mogelijk te maken. Bij Stofberg draait het om vormgeving met historische achtergrond, geproduceerd met behulp van oude en moderne technieken. Deze vormgeving geeft het schip zijn eigen karakter.

De diverse werven van Stofberg door de tijd heen

In 1786 leverde Cornelis Stofberg, “baas scheepmaker” te Mijdrecht een nieuwe houten turfbok af. Volgens de overlevering in de familie werd deze Cornelis in 1793 eigenaar van de scheepswerf in Mijdrecht. Daarna verhuisde de werf naar Aalsmeer, vervolgens naar Lemmer, daarna naar Leimuiden en de werf is nu gevestigd in Enkhuizen.

Anno nu bouwen en restaureren de broers Pim Stofberg en “Pils” Stofberg in Enkhuizen nog altijd schepen, waaronder veel traditionele rond- en platbodemjachten.

Spiegel de Zeilvaart september 1993 - Van Turfbok tot Lemsteraak

In september 1993 verscheen in de Spiegel der Zeilvaart het artikel 'Van Turfbok tot Lemsteraak' van de hand van Henk Dessens en A. Kaashoek - van den Brink.  De inleiding van dit verhaal luidt: 'In 1786 leverde Cornelis Stofberg, "baas scheepmaker" te Mijdrecht, een nieuwe houten turfbok af. Volgens de overlevering in de familie Stofberg werd deze Cornelis in 1793 eigenaar van een scheepswerf in Mijdrecht. Anno 1993 bouwt en restaureert de heer W.H. Stofberg (1923) op zijn scheepswerf in Enkhuizen nog altijd schepen, waaronder veel traditionele ronde- en platbodemjachten. Het is een uniek feit dat een van oorsprong pre-industrieel en ambachtelijk familiebedrijf zich tweehonderd jaar lang kon handhaven en dit jubileum mag daarom niet ongemerkt voorbijgaan. Mevrouw A. Kaashoek-van den Brink, die zich al jaren bezighoudt met de genealogie van het geslacht Stofberg (en zelf een telg is van de "Oudewaterse" tak van deze familie) en Henk Dessens, conservator bij het Rijksmuseum Nederlands Scheepvaartmuseum in Amsterdam, schreven voor Spiegel der Zeilvaart de geschiedenis van dit bijzondere bedrijf, dat zich met zijn tweehonderdjarige leeftijd de oudste nog bestaande scheepswerf in Nederland mag noemen!'

pdf 'Van turfbok tot Lemsteraak, tweehonderd jaar Scheepswerf Stofberg, 1793 ·1993'

Nieuwbouw en Restauratie

Door Jachtwerf Stofberg & zn zijn vele Ronde en Platbodemjachten en natuurlijk Lemsteraken nieuw gebouwd en gerestaureerd. Veel van deze schepen staan ingeschreven in het Stamboek.

Alle resultaten

Overzicht van schepen met SSRP-Plaquette, gebouwd of afgebouwd door Jachtwerf Stofberg & zn

Terug naar vorige pagina