Zet 25 mei 2019 in uw agenda: Statenjacht 'Friso' 125 jaar!

Statenjacht 'Friso' 125 jaar en de Provincie Fryslân verzorgt haar al 65 jaar

Dit jaar is het precies 125 jaar geleden dat de boeier “Friso” te water werd gelaten, en het is dan ook 65 jaar geleden dat de overdracht aan de Provincie Fryslân plaats vond. Oorspronkelijk werd het door de grote boeierbouwer Eeltje Holtrop van der Zee te Joure voor de opdrachtgever, commissaris van de Koningin mr. B. Ph. baron van Harinxma thoe Slooten, gebouwd. Het schip heeft een moeizaam bestaan gekend en heel wat meegemaakt in de jaren die daarop volgden.

Deze foto van de 'Friso' is gemaakt door Jacob Olie tijdens een feest bij Jachtclub 'Het IJ' dateert van 8 juni 1894 (125 jaar geleden - foto Beeldbank Amsterdam)
Deze foto van de 'Friso' is gemaakt door Jacob Olie tijdens een feest bij Jachtclub 'Het IJ' dateert van 8 juni 1894 (125 jaar geleden - foto Beeldbank Amsterdam)

65 jaar geleden geschenk aan de Provincie

Nadat het een tweemaal van de ondergang is gered, draagt nu de Provincie al weer 65 jaar de zorg voor deze boeier. Dat gebeurt, mede dankzij de bemanningen, met grote zorgvuldigheid en veel genoegen. Het Statenjacht is een van de belangrijke promotionele “artikelen” waar het provinciebestuur gebruik van maakt. Vele gasten van over de gehele wereld werden op een vaartochtje, met monsterboekje en paspoort, vergast. Dat het bij de gasten bijzonder in de smaak viel valt op te maken uit het gastenboek dat aan boord is.

Tentoonstelling 'Friso' in het Fries Scheepvaart Museum van 26 april tot 1 september 2019

In 1894 werd de boeier Friso gebouwd op de scheepswerf van Eeltje Holtrop van der Zee in Joure. Hij bouwde het schip in opdracht van de toenmalige Commissaris van de Koning, B.P. van Harinxma thoe Slooten. Vanaf 1937 verbleef de boeier zeventien jaar buiten de provincie Friesland. In 1954 keerde het schip glorieus, m.m.v. K.Z.V. Oostergoo, terug als Statenjacht van de provincie. In 2019 vieren we dat de Friso 125 jaar oud is en 65 jaar functioneert als varend visitekaartje van Friesland. Het jubileum wordt in het Fries Scheepvaartmuseum gevierd met een expositie.
Op vrijdag 26 april 2019 werd de expositie ‘125 jaar Statenjacht Friso’ geopend door de huidige Commissaris van de Koning, A.A.M. Brok. De tentoonstelling is te bezoeken tot 1 september 2019. 

Het 125 jarig bestaan, een bijzondere gebeurtenis op zaterdag 25 mei

Op 25 mei willen we deze bijzondere gebeurtenis van het 125 jarig bestaan, c.q. het 65 jarig bestaan als Statenjacht luister bij zetten door een grote vlootschouw van “Oud Hout” in en rond de haven van Grou. Die plaats is gekozen omdat de KZV Oostergoo een van de belangrijkste initiatiefnemers is geweest om dit schip door overdracht aan de provincie te behouden. Op die zelfde dag vindt ook de Jaarlijkse Ledenvergadering van deze Zeilvereniging plaats! Speciaal voor de 'Friso' dus een week eerder als gebruikelijk (1e weekend van juni). Dat een aan tradities verknochte Vereniging van de gebruikelijke gang van zaken afwijkt, zegt op zich voldoende over het belang dat haar leden stellen in de status en het behoud van het Statenjacht van Fryslân.

Het globale programma met de activiteiten

In grote lijnen staan van een aantal geplande activiteiten de tijden hieronder genoemd. Daarnaast worden er op de kades in Grouw en daaromheen allerlei leuke en interessante activiteiten georganiseerd. In de komende weken wordt daar meer over gepubliceerd.

Zaterdag 25 mei:
11.00-14.00 uur Fries kampioenschap Klompkesilen voor basisschoolleerlingen
13.00-14.00 uur besloten jaarvergadering Oostergoo in hotel Oostergoo.
14.00-16.00 uur Kinderen zeilen met tjotters (en GWS schouwtjes ??).
15.00 uur Ontvangst genodigde door CdK. Optreden mbt Friso lied.
16.00-18.00 uur Vlootschouw/ admiraalzeilen. Statenjacht, 35 schepen Oostergoo en 25 overige schepen.
Tot 20.00 uur borrel op terras Oostergoo.

Zondag 26 mei:
10.00-11.30 uur Zeilwedstrijd Oostergoo. 35 deelnemende schepen incl, Statenjacht.
12.00-15.00 uur Zeilwedstrijd Oostergoo. 35 deelnemende schepen incl. Statenjacht.
15.30 uur Prijsuitreiking met borrel door vz Oostergoo samen met de CdK

Terug naar vorige pagina