MAS | Museum aan de Stroom - Antwerpen

Het MAS is meer dan een museum. Het is een indrukwekkend pakhuis midden in de bruisende wijk 'het Eilandje'. Een wandelboulevard met metershoge glaspartijen leidt je er 60 meter hoog. Op elke verdieping wacht je een nieuw verhaal over Antwerpen, de stroom, de haven en de wereld. De collectie van 500.000 museumstukken geeft je in vaste en wisselende expo’s een verfrissende kijk op de stad en haar eeuwenlange contacten met de wereld. En helemaal boven, op de 10de verdieping geniet je van een 360 graden panorama over de stad, de haven en de stroom.

Omdat de stad sinds eeuwen waardevolle objecten en kunstwerken bewaart, telt de MAS-collectie intussen bijna 500.000 stuks. Te veel om in één keer te tonen en te bekijken. Daarom stelt het MAS een selectie tentoon in het museum. Alle overige objecten worden bijgehouden in verschillende depots. Het Kijkdepot op de 2de verdieping van het MAS gunt u een blik achter de schermen. U vindt er meer dan 180.000 collectiestukken in metershoge rekken.

Van achter een glaswand kunt u een heleboel niet tentoongestelde objecten bekijken. U vindt er rekken, kasten en wanden, tot de nok gevuld. Trek de ladekasten één voor één open en ontdek de verborgen schatten van het MAS. Of laat u verrassen door rijen tuinkabouters. En raak in de laatste museumruimte vooral de materialenwand aan en ontdek hoe stoffen worden aangetast door 20 miljoen vingers.

MAS online

Het MAS wil zijn ruime verzameling met iedereen delen. Ook de stukken die tijdelijk niet in het museum te zien zijn. Daarom biedt het MAS zijn volledige collectie ook online aan. Zo kan iedereen, eender waar en wanneer, alle stuks bekijken. Alles binnen handbereik dus. Altijd en overal.
Het MAS stelt al zijn collectiestukken online tentoon. Op die manier is de hele collectie altijd voor iedereen zichtbaar. Ook die collectiestukken die in depots bewaard worden en dus niet te zien zijn in het museum. Neem dus zeker een kijkje in de MAS online collectie.


Vaktijdschrift CONSENT

CONSENT is een jaarlijkse gezamenlijke uitgave van Stichting Behoud Hoogaars, Tolerant vzw, Stichting Museumhaven Zeeland, De Vrienden van het Nationaal Scheepvaartmuseum vzw en de Historische Scheepswerf C.A. Meerman. Consent krijgt steun van de provincies Oost-Vlaanderen en Zeeland.
De Consent-redactie bestaat uit een grote groep deskundigen, o.a. een maritieme publicist, graficus, scheepsbouwer, gereedschapshistoricus, tot aan medewerkers van o.a. het Zeeuws Archief, Vereniging Zeeuwse Musea, het Nationaal Maritiem Museum Antwerpen en de Provincie Oost-Vlaanderen.

Het is altijd weer een verrassing wat de redactie aan historische verhalen uitbrengt. Zeker nu de redactie is uitgebreid met De Vrienden van het Nationaal Scheepvaartmuseum in Antwerpen. Nog meer interessante verhalen over het Belgische deel van de Schelderegio. Er is nog zoveel te vertellen over het maritieme erfgoed. Het zal voor veel lezers nostalgie zijn en voor anderen (jongeren) een informatief beeld geven van voorbije tijden. Het is verheugend dat er een groeiende belangstelling is voor maritiem erfgoed in het hele Scheldegebied. Maar terugkijken is niet het doel van de samenwerkende organisaties die Consent uitbrengen. Behoud van maritiem erfgoed gaat verder dan restaureren en bewaren. Ook het doorgeven van kennis van het ambacht van scheepsbouw hoort daarbij. Dat kan via opleiding, stageplaatsen en leerprojecten. Maar dan blijven we binnen de werksfeer van het ambacht.
Dat dat boeiend kan zijn, blijkt wel uit de enthousiaste reacties van de bezoekers aan de werven in Zierikzee, Arnemuiden en Rupelmonde, en van de gasten aan boord van de schepen. 

Terug naar vorige pagina