Huizer Botterwerf

Ruim een eeuw geleden waren de botterwerven van Schaap en Kok gevestigd in Huizen. Een groot aantal van de nog varende botters komen van deze werven. Scheepswerf Schaap sloot in 1924 haar deuren en Janus Kok was tot 1967 de laatste botterbouwer. Nu heeft Huizen, dankzij vele sponsors en vrijwilligers, weer een eigen botterwerf. Op 25 oktober 1999 werd een stichting opgericht om de botterwerf te verwezenlijken. De botterwerf wordt gebruikt voor cultuureducatie en een museum over botters en de geschiedenis van de visserij en de Zuiderzee. 

De realisatie

Het duurde tot januari 2008 voor met de bouw kon worden begonnen. Eerst werd de hellingbaan en fundatie gemaakt. De botterwerf is gebouwd volgens de oude technieken maar is met de meest moderne machines voorbewerkt. In totaal is er 150 m2 hout gebruikt, grotendeels afkomstig uit de bossen van het Goois Natuurreservaat. De zwaarste balken zijn 9.70 meter lang en hebben een doorsnede van 40 cm. In totaal werd er twee kilometer hout geplaatst. Deze unieke werf geeft eigenaren van klassieke vissersschepen, waaronder botters, de mogelijkheid om aan hun boot onderhoudswerkzaamheden te verrichten. De werf beschikt over een hellingbaan voor schepen tot 45 ton en is 25 meter lang. Zo kan de Botterwerf eigenaren van historische schepen een ruimte bieden voor onderhoud. De verwarmde loodsruimte van 20 meter lengte beschikt over alle moderne faciliteiten en machines die een scheepsbouwer zich kan wensen. De stichting heeft geen vakmensen en geeft ruimte aan booteigenaren om zelfstandig of met hun eigen mensen te werken in de loods. In deze moeilijke economische tijd een geweldige mogelijkheid om aan uw schip reparaties uit te voeren. Ook is de werf een prachtige locatie voor het houden van evenementen en presentaties.

Stichting Huizer Botters (SHB)

De stichting werd in 1997 opgericht om de exploitatie van de Huizer botter HZ108, de 'Janus Kok', over te nemen van de Gemeente Huizen. In 2010 kwam deze helemaal in handen van de Stichting. In 2005 kwam de HZ45, de 'Gebroeders Schaap', erbij en in 2010 de BU80, nu de HZ1, 'Margot Schaap'. De vierde botter is de BU39. Deze botter is omgenummerd en gedoopt tot HZ92, het oude visserijnummer en heet de 'Westland'. In 2016 werd de zeeschouw 'HZ274 'Gert Jan Schaap' aangeschaft. Ze is nu in gebruik als opleidingsschip voor toekomstige botterbemanning. De 12 tot 19 jarige jeugd is binnen de SHB ondergebracht in de jeugdafdeling De Bramzijgers.
Het onderhoud van deze schepen gebeurt zoveel mogelijk op de Huizer Botterwerf. Ze hebben genoeg plannen om ervoor te zorgen dat de cultuurhistorie van het visserijverleden bewaard kan blijven. Maar de Botterwerf in de oude haven is niet van hen. In 2013 ontstonden er problemen tussen de Botterwerf en de Gemeente over de exploitatie van der werf. Maar in 2015 heeft de Gemeente Huizen de werf gekocht van de Stichting Botterwerf met de bedoeling deze te verhuren aan de Stichting Huizer Botters. Zo kan de SHB haar Huizer botters varend houden en de botterwerf gebruiken voor het uitvaren en onderhouden van de botters. Ze mag daarnaast een viertal evenementen per jaar organiseren.

Alle resultaten

Schepen in het Stamboek van de Stichting Huizer Botters (SHB)

Terug naar vorige pagina