Regionale Friese Reünie 2003

Traditiegetrouw werd ook deze keer in het eerste weekend van augustus de Friese 'houten reünie' gehouden in Heeg. De weersvoorspellingen konden niet beter; warm tot zeer warm, windkracht 2 tot 3 uit meest westelijke richtingen. Op zaterdag stond er inderdaad nog wat wind, maar tijdens het admiraalzeilen op zondag rond de middag was alles op; tijdens de bijna windstilte op het Heegermeer dé gelegenheid om een alternatieve aanvulling op het admiraalzeilen uit te proberen, het pirouette-draaien.
Er waren deze reünie weer nieuwe deelnemers in oude scheepjes, maar ook nieuwe deelnemers in 'nieuwe' scheepjes; het 7 meter lange Friese jacht 'Windbreker', gebouwd op de werf van Bein Brandsma en de 5,70 meter metende 'Bestevaer', volledig gerestaureerd door Combert Burger en tevens fungerend als admiraalschip voor de zondag.

Donderdag, vrijdag en zaterdag

Donderdagavond verzamelden zich een twintigtal schepen op de werf van Van der Meulen voor de aanbrengtocht vanuit Sneek. De vrijdag werd via IJlst koers gezet naar Heeg en onderweg werd er geoefend in het Admiraalzeilen en zelfs in het achteruitzeilen! In Heeg lag op vrijdagavond de complete vloot van deelnemers voor de wal van jachthaven 'De Eendracht'. De in het slop geraakte fakkeltocht werd in ere hersteld en onder luid applaus van de toeschouwers voeren de verlichte tjotters van de jeugdherberg hun rondje. Zaterdagmorgen en -middag werd er wedstrijd gevaren. Vooral tijdens de starts van de grotere deelnemersklassen - met name de grote tjotters en Friese Jachten - was het indringen geblazen, wat mooie foto's opleverde voor fotograaf W.de B., maar wat beslist niet overeenkwam met de geldende wedstrijdreglementen. Maar ja, op Heeg wordt al jaren niet geprotesteerd en de voorzitter wil dat graag zo houden; sommige schippers maken daar dus graag gebruik van. Toen ook de middagwedstrijd was verzeild, bonden de meeste schepen aan de tjalk van Jan te Siepe vast om een welverdiende min of meer verkoelende duik te nemen in de grote pan lauwe groentesoep, ook wel Heegermeer genoemd.

Zondag

Zondag was het de beurt aan admiraal Hansje van Douwen om te keuren welke eskaders het mooist hun partituur onder tropische omstandigheden uitvoerden, te beginnen met een pirouette; twee eskaders, kop tegen kont gebonden met op de buitenste schepen de fok of grootzeil gehesen, draaiden sierlijk om elkaar heen, dat lukte zelfs met het kleine zuchtje wind wat toen nog voorhanden was. Daarna werd losgemaakt en probeerden de eskaders afzonderlijk in frontlinie voor de admiraal langs te komen wat hier en daar luk¬te, omdat er al bomend toch nog redelijk dicht bij elkaar liggend de groet kon worden gebracht. Daarna braken er hier en daar ernstige watergevechten uit, waarna iedereen, toch al nat, maar het water in sprong. Aan het eind van de middag werden de prijzen uitgereikt en kon er afscheid genomen worden van elkaar, maar ook van bestuurslid Fred Lion, die zich (samen met Helen, zijn vrouw) jarenlang heeft ingezet om van elke Friese reünie een waar feest te maken.

pdf Spiegel der Zeilvaart oktober 2003 nummer 8 - Regionale Friese Reünie te Heeg 2003

Terug naar vorige pagina