Regionale Friese Reünie 2004

De 30e Reünie

"Friese Stokpaardjes"
Ze noemen zichzelf eigenlijk een beetje gek - en verslaafd. Gek van eikenhout en verslaafd aan het zeilen met hun Friese jachten, tjotters, schouwen, Staverse jollen, boeiers en boatsjes. Voor de dertigste keer kwamen ze bij elkaar om hun gekte te vieren. Op het Heegermeer. Met admiraalzeilen, wedstrijden, een Indonesisch buffet en veel verhalen...

Afsplitsing
Het was de dertigste keer dat de reünie werd gehouden. De Regionale Friese Reünie voor ronde jachten, schouwen en Staverse jollen is een afsplitsing van het Stamboek Ronde en Platbodemjachten, omdat de eigenaars vonden dat het Friese eikenhout van de binnenwateren meer aandacht verdiende. Een uitzondering is gemaakt voor geklonken stalen boeiers en voor Staverse jollen, die technisch gesproken niet van het binnenwater komen.

Het Programmaboekje

pdf Programmaboekje 30e Regionale Friese Reünie 6-7-8 augustus 2004

Waterkampioen 2004 nummer 18 - 30e Regionale Friese Reünie voor Ronde jachten Schouwen en Staverse jollen

Aan de T-shirts met de wat cryptische uitspraak 'Onderhoud? Nee, eikenhout!' herkennen we de deelnemers aan de 30ste Regionale Friese Reünie op de kop van de haven van De Eendracht in Heeg. Zo'n zestig scheepjes liggen te glimmen en te stralen in de hete augustuszon. Ze mogen zo dadelijk los om mee te doen aan een toertocht met hindernissen. Grapje van het organiserend comité. Iedere deelnemer vaart precies 2 uur en probeert daarin zoveel mo¬gelijk punten te verzamelen door zelf hindernissen aan te brengen: achteruitzeilen, bomen, achteruit bomen, gepoetst koper: het telt allemaal mee voor de prijzen. Dus vlak voor het verlaten van de haven worden de bemanningen met een doek een een bus koperpoets aan het werk gezet - alle kleine beetjes helpen.
Maar buiten blijkt eigenlijk alleen het onderdeel bomen vandaag goed te scoren, er staat nauwelijks wind. Tussen de middag wordt dan ook massaal gekozen voor een liquid lunch: zwemmen. Daarna is het tijd voor het vaste onderdeel admiraalzeilen. Admiraalschip is de boeier 'Catharina' met admiraal Rienk Wegener Sleeswijk. Hij ziet er indrukwekkend uit met blazer en pet, maar menigeen oppert dat met deze hitte wellicht een iets meer casual look beter was geweest. De admiraal is plichtsgetrouw en salueert braaf naar de nogal chaotisch ogende rijtjes die aan hem voorbijtrekken. Door het gebrek aan wind is het moeilijk om in lijn te blijven. En wanneer hij bijna alle scheepstypen heeft begroet, wordt het de admiraal allemaal teveel en hij gaat van zijn stokje: te warm en te weinig gedronken. Gelukkig is hij snel weer op de been. Na het admiraaldrijven gaat de vloot terug naar de haven voor de traditionele Berenburg bij de Bikkelbank, een door Pier Piersma vervaardigde eiken bank die door een lid aan de vereniging werd geschonken. Iedereen kent elkaar, ondanks het niet onaanzienlijke aantal jachten en het duurt dan ook even voor het hele feest zich daarna weer heeft verplaatst naar rondvaartboot de Waterpoort. Terwijl we over alle wateren rondom Heeg varen, lopen we langs het Indonesisch buffet en schuift iedereen bij elkaar aan voor een kletspraatje of raad. En terwijl het langzaam donker wordt en de nevel als een dekentje over Friesland komt te liggen, vaart de klassieke salonboot Maria af en aan met ouders en kinderen die naar bed moeten. We vallen zelf ook bijna in slaap en dan is er vanaf half elf nog feest en levende muziek in hotel De Watersport! Energiek volkje, die Friese houtvaarders...

pdf Waterkampioen 2004 nummer 18 - 30e Regionale Friese Reünie voor Ronde jachten Schouwen en Staverse jollen

Spiegel der Zeilvaart oktober 2004 nummer 8 - Regionale Friese Reünie te Heeg 2004: Onderhoud Nee, eikenhout!

In de loop van vrijdagmiddag 6 augustus verzamelden zich ruim 30 houten ronde en platbodemjachten in Oudega (W) voor de aanloop-tocht en informele start van de lustrumreünie. Tegen de avond was het aantal aangegroeid tot 70 voornamelijk houten ronde en platbodems verzameld en vele tenten werden opgezet. Een aantal schepen hadden het afgelopen jaar kleinere en grote restauraties ondergaan en waren ook weer van de partij en zelfs een aantal jachten, die nog niet eerder waren geweest lieten zich nu zien. Eren prachtig gezicht om zoveel, grotendeels varend erfgoed bijeen te zien.
Ondertussen waren de dames van de organisatie bezig alle inschrijvingen te verwerken en de welkomstpakketten uit te delen. Dit welkomst. pakket betond dit keer uit een prachtig T-shirt met achterop een uitspraak die Rienk Smit in zijn hoedanigheid als admiraal een paar jaar geleden heeft gebezigd toen hem werd gevraagd naar het vele onderhoud wat een eiken schip jaarlijks vergt. Zijn antwoord was toen: 'Onderhoud? Nee, Eikenhout!'. Ook een prachtig jubileumboek met veel aansprekende foto's, prachtig vormgegeven door du Rieu/ontwerpers, maakte deel uit van het pakket. Tijdens de barbecue werden de banden weer aangehaald, diverse herinneringen opgehaald, gediscussieerd over de schepen en hun mogelijkheden en vooruitgekeken naar de activiteiten op de dagen die zouden volgen.

pdf SdZ 2004 nr08 oktober - Regionale Friese Reünie te Heeg 2004 Onderhoud Nee, eikenhout!

Het boekje: Onderhoud? Nee, eikenhout! De Regionale Friese Reünie 1968-2004 - 30 jaar

Een groep mensen met een ongewone liefde voor de klassieke Friese schepen komt al meer dan dertig jaar een lang weekend samen. Zien en gezien worden, praten, een drankje en een hapje, ervaringen uitwisselen en uiteraard, zoveel mogelijk zeilen. Dat is de Regionale Friese Reünie, die in 2004 voor de dertigste keer in Heeg gehouden wordt. Ter gelegenheid van het zesde lustrum van de Regionale Friese Reünie is dit boek gemaakt. Geen documentatie van de historische schepen, maar een weerslag van de actie, de bemanningen, de evenementen en het plezier! Samengebracht door de deelnemers zelf. Zoveel mogelijk beelden en bewust weinig tekst.
Wij hopen dat u er veel en vaak kijkplezier aan zult beleven.

Comité Regionale Friese Reünie, 2004

Terug naar vorige pagina