De BERETANDEN van de SSRP, nummer 3 2017

12 augustus 2017

Van aanlooptocht VSRP, via RFR naar Hardzeildag 2017.... en meer!

Verhaal vanuit de stad van de kaas en de stroopwafels..!

In het Binnenhavenmuseum van Gouda zijn de schepen van de Zuidelijke aanbrengtocht van de VSRP naar Haarlem een weekend te gast. De ca. 25 schepen liggen prachtig gepavoiseerd in de historische Goudse haven.

Welkom in Gouda

Het bestuur van de VSRP (Vrienden van de Stichting) heeft de tocht uitstekend voorbereid. Welkom door de voorzitter Binnenhavenmuseum, kort praatje vicevoorzitter SSRP en Niek Sonneveld VSRP, gevolgd door een borrel en de bekendmaking van het programma. Waaronder een stadswandeling door de Goudse schipper van de Kneel. Zelfs aan de 25 pasjes van de vuilcontainer heeft hij gedacht. 

Verder naar Lisse

Na een weekend met iets te veel regen gaan de schepen in 3 schuttingen via de Kock van Leeuwensluis en de 2 spoorbruggen Gouda verlaten, uitgezwaaid en aangemoedigd door ondergetekende.

Het kunnen strijken is een groot voordeel van Ronde en Platbodems!
Het kunnen strijken is een groot voordeel van Ronde en Platbodems!

In Lisse liggen de schepen in kiellinie aan de wal. De vrijwilligers uit Lisse zijn uitermate hartelijk en de bemanning is zeer gastvrij ontvangen. Slaapzakken hangen te drogen over de giek. Een accordeonist aan boord verhoogt de stemming onder de VSRP-deelnemers van de afgemeerde vloot. De klanken verwaaien over de Haarlemmermeer Ringvaart. Fietsers aan de andere kant van het water stappen af, ze kijken naar de afgemeerde vloot en luisteren mee.

Eindpunt Haarlem

Het laatste stuk naar Haarlem gaat gepaard met een straffe wind. Donderdag liggen alle schepen. Zuid en Noord aanbrengtocht, op een zonovergoten Spaarne en krijgen bewonderende en aandachtige blikken van de stroom bezoekers uit Haarlem en wijde omtrek. De boeier 'Ludana' ontvangt veel belangstellenden, de binnenkant van ronde schepen is voor de bezoeker ook van belang. De grote vloot is een lust voor het oog.

Regionale Friese Reünie Heeg 2017

De Regionale Friese Reünie heeft een start met windkracht 6-7 in Sandfirden. Een enkele bikkel meert zijn of haar ronde of platbodemjacht af bij de camping. De bolders van de houten schepen zijn beresterk maar of de steigers de steigerende schepen kunnen houden…?

Vliegende ... 'Vlieghende Hollander' in Sandfirden
Vliegende ... 'Vlieghende Hollander' in Sandfirden

De overige bemanning is per auto naar Sandfirden afgereisd. De in groten getale aanwezige jeugd, behorend bij de vloot, heeft gedurende het eerste weekend in augustus (zoals al jaren gebruikelijk) een uitdagend land- en zeilprogramma!
Uiteindelijk ligt elk deelnemend schip, bij aanvang van de Friese Reünie, bij het Sylhûs in Heeg.

Lunchpauze tijdens de voorbereidingen van het Admiraalzeilen
Lunchpauze tijdens de voorbereidingen van het Admiraalzeilen

Een prachtige houten vloot, met een jarige in het midden. De 100-jarige boeier 'Sylnocht' is voorbestemd om in 2017 als admiraalschip te fungeren. 

Sylnocht, kroniek van een boeier 1917-2017

De geschiedenis van dit schip is vastgelegd in het boekje "Sylnocht, kroniek van een boeier 1917-2017". De historie van het schip en de verhalen van de eigenaren zijn doorspekt met familiekiekjes, genomen tijdens vakanties en wedstrijden. De derde generatie van de familie heeft het zeilvirus zichtbaar in de genen. Gehuld in oranje zwemvest bereiken zij al klauterend van boeisel naar boeisel de vaste wal. Het familiearchief en de opgehaalde herinneringen van de vorige eigenaren, tezamen met de continue openstaande onvolpezen website van de SSRP ter naslag, heeft de familie Vochteloo volgens eigen zeggen behoorlijk geïnspireerd.

De boeier 'Sylnocht' als Admiraalschip tijdens het Admiraalzeilen
De boeier 'Sylnocht' als Admiraalschip tijdens het Admiraalzeilen

Hardzeildag in Sneek

Deze 100-jarige 'Sylnocht' vaart tevens de Hardzeildag in Sneek onder dreigende weersvoorspellingen mee. Eén van de Ronde jachten waar de Hardzeildagen in 1814 mee begonnen…!

Hout Vaert, ter gelegenheid van de culturele hoofdstad Leeuwarden 2018

“Hout Vaert is een nautisch evenement, met één hoofdrolspeler: het hout.”

Op naar het volgende evenement: Hout Vaert, ter gelegenheid van de culturele hoofdstad Leeuwarden 2018. Het verhaal ‘De tocht van het Hout vanuit het gezichtspunt van het Hout’ zal verteld en uitgebeeld gaan worden aan een breed publiek. U ontvangt binnenkort vanuit de SSRP een concept programma en een inschrijfformulier (selectie  op cultuur historische gronden van houten SSRP schepen). De data 19 tot 23 juli 2018 kunt u in uw agenda hierbij alvast blokkeren!
Ook een mooi moment om de grote groep jeugdige waterscouts eens te benaderen, om hen kennis te laten maken met onze varende vloot…?!
 
Ineke Verkaaik-Hogervorst
Vicevoorzitter SSRP, communicatie en PR 

   

Terug naar vorige pagina