Uit het Stamboek - Behou(d)t het Goede - februari 2019 nummer 2

28 februari 2019

Earrebarre in het Fries, Ooievaar in het Nederlands

Wat er allemaal ooit is vastgelegd ....

Onlangs kwam er een uitnodiging van Pier Piersma om eens in zijn verzameling te komen kijken. Belangrijke dingen die voor ons interessant zijn, mocht ik meenemen om te scannen. Voorlopig heb ik mij beperkt tot één doos met vooral foto’s en tekeningen. Een verrassingstocht door een verzameling waar ik ongetwijfeld in de toekomst nog weer op terug zal komen. De doos met inhoud gaat binnenkort weer terug naar Heeg. Dat ik bij Pier historisch relevant materiaal over Berend de Jong zou vinden was op voorhand wel al duidelijk. Immers Berend de Jong was Pier zijn leermeester. 

Tekening van het tjottertje van 352.5 cm gemaakt door Heit Piersma
Tekening van het tjottertje van 352.5 cm gemaakt door Heit Piersma

Een tjottertje van 352.5 cm

Zo vond ik een notitieboekje van Berend de Jong met daarin een schets van een tjottertje van iets meer dan 3.50 meter, die in 1966 gebouwd is voor de bekende scheepshandelaar Appie Hagewoud uit Meppel, compleet met prijs en materiaallijst. Een scheepje dat we niet kennen. Een tjotter van nog geen 12 voet ben ik nog nooit tegengekomen. Wie weet er meer van? Ik ben heel benieuwd of het nog bestaat.

De matenlijst, gemaakt door Pier Piersma, die in 1966 in de leer kwam bij Berend de Jong, totdat hij in 1970 zijn eigen werf startte
De matenlijst, gemaakt door Pier Piersma, die in 1966 in de leer kwam bij Berend de Jong, totdat hij in 1970 zijn eigen werf startte

De tjotter 'Earrebarre', een cadeau voor Dr. Ir. F.J. Philips, president-directeur van het elektronicaconcern van 1961-1971

Verder kwam ik een verwijzing tegen naar de tjotter 'Earrebarre'. Een tjotter die door Berend de Jong in 1970 is gebouwd voor Dr. Ir. F.J. Philips. Hij kreeg het scheepje aangeboden ter gelegenheid van zijn afscheid als president-directeur. Het Philips personeel had geld ingezameld voor dit cadeau. In het archief van de personeelsvereniging van Philips in Drachten wordt een verzameling foto’s bewaard waarin de bouw en het tuigen van dit scheepje is vastgelegd. Wij mogen ze gebruiken voor onze website. De foto’s vertellen hun eigen verhaal. Verdere uitleg is niet nodig.

We hebben alle foto's verzameld in een fotoalbum.

Overleg over het tuigen van de tjotter, één van de foto's in het album
Overleg over het tuigen van de tjotter, één van de foto's in het album

 

Het Vlugschrift "Uit het Stamboek - Behoud(t) het goede" 
wordt samengesteld door Gerard ten Cate.

Alle vlugschriften in "Goed" gebundeld

Alle vlugschriften "Behoud(t) het Goede" zijn in de SSRP-website verzameld in "Uit het Stamboek - Behoud(t) het goede" in ons uitgebreide rubriek "Goed" Gebundeld. Hierin bundelen we alle verhalen en reacties, zoals de Nieuwsbrief "Beretanden" met daarin de meest actuele en in het oog springende informatie vanuit de SSRP; het maandelijks vlugschrift "Uit het Stamboek - Behou(d)t het Goede"; verhaaltjes over maritieme zaken uit het dagelijks leven van Dirk Huizinga; de Stamboekbijdrages in de Spiegel der Zeilvaart en aanvullingen en reacties op de door de SSRP gepubliceerde informatie.


 

Graag uw aandacht voor de factuur van de SSRP voor 2019

Indien u toestemming heeft gegeven voor het via Incasso innen van de Jaarlijkse bijdrage voor Inschrijving en eventueel het collectieve abonnement op de Spiegel der Zeilvaart, zal het verschuldigde bedrag binnenkort van uw rekening worden geïncasseerd. U heeft de factuur inmiddels ook via de mail ontvangen.
Mocht u deze niet hebben ontvangen, wilt u dan het door u opgegeven e-mailadres, dat nu bij de SSRP bekend is willen controleren? En zorgt u voor voldoende saldo op de rekening? We verwachten dat u de facturen zonder incasso zelf snel overmaakt.
U kunt uw eigen gegevens vinden in 'Mijn SSRP' en de factuur daarin bij "Mijn facturen".


 

23 maart 2019 Amsterdam: de ontmoetingsplaats voor liefhebbers van het Ronde en Platbodemjacht!

Op 23 maart a.s. organiseert de SSRP haar Voorjaarsbijeenkomst in het Scheepvaartmuseum te Amsterdam. Goed bereikbaar met het openbaar vervoer en dat is positief in het kader van het beïnvloeden van het broeikaseffect. Ontvangst met koffie/thee en iets lekkers in de zaal met het wonderschone uitzicht over het water en de ‘Stad Amsterdam’. Op het programma staan een mooie presentatie van Alexander de Vos, ons jaarverslag over 2018, gevolgd door de bekendmaking en overhandiging van de jaarlijkse wisselprijzen. Na de lunch een rondleiding met een bezoek aan de prachtige collectie van de bibliotheek.
Doet u al mee?


 

Zet 25 mei 2019 ook in uw agenda: Statenjacht 'Friso' 125 jaar!

Op 25 mei willen we deze bijzondere gebeurtenis van het 125 jarig bestaan, c.q. het 65 jarig bestaan als Statenjacht luister bij zetten door een grote vlootschouw van “Oud “Hout” in en rond de haven van Grou. Een geweldig feest dus waaraan iedereen die een hart van hout en gevoel voor traditie heeft mee zou moeten doen. Wanneer u een HOUTEN schip heeft, geen lid bent van Oostergoo en toch mee wilt doen, kan dat natuurlijk. Het moet een spektakel worden!
Heeft u zich al opgegeven?


 

Terug naar overzicht