Uit het Stamboek - Behou(d)t het Goede - maart 2019 nummer 3

29 maart 2019

De 'Wielewaal'

Wat er allemaal ooit is vastgelegd ....

Er is in het Stamboek één schip opgenomen met de naam 'Wielewaal'. Een schip dat maar weinigen zullen kennen. Een Lemmeraak met plaquettenummer 214. In het stamboekarchief in het Scheepvaartmuseum in Sneek zijn haar bouwtekeningen gearchiveerd. De naam van het schip staat er niet op, de naam van haar opdrachtgever Van Pieterson wel.
Een schip dat altijd uitstekend onderhouden is en dat nog onwaarschijnlijk origineel is. De romp, het interieur en uitrusting zijn nog vrijwel zoals ze te water gelaten is in 1925. En, ze ziet er uit alsof ze nog geen jaar oud is! Haar huidige eigenaar Jack Alsema ken ik al jaren, hij woont bij ons in het dorp en zijn 'Wielewaal' zie ik jaarlijks vanaf 1973 een aantal weken in het havenkanaal liggen. Jack's vader heeft het schip in 1973 gekocht. Met kleindochter Emma vaart inmiddels de vierde generatie Alsema met de 'Wielewaal'.

Tewaterlating in 1925
Tewaterlating in 1925

Historisch onderzoek

Zoals u weet doe ik al jaren lang historisch onderzoek naar de watersport uit het begin van de twintigste eeuw. Het zal u niet verbazen dat ik de 'Wielewaal' dan wel eens tegen kwam in oude tijdschriften zoals De Watersport en De WaterkampioenTelkens wanneer ik iets vond scande ik het en gaf het aan Jack Alsema, de eigenaar van de Wielewaal. Tegen mijn eigen verwachting in vond ik steeds weer iets nieuws. Het schip nam deel aan veel wedstrijden die door “De Maas” in en rond Rotterdam werden georganiseerd.
Een jaar of tien geleden ben ik gericht gaan zoeken naar de geschiedenis van dit schip en heb opgeschreven en beschreven wat ik vond. Een tijdrovende klus met geweldige bijdragen van mensen, die geheel belangeloos in familie archieven doken en deze toegankelijk maakten. Ze kwamen met de meest fantastische  familiestukken. Uiteindelijk heb ik contact gekregen met nazaten van alle oud-eigenaren. 

De Watersport 1926
De Watersport 1926

Wie wat bewaard ....

Zo kwam ik er achter dat de kleinzoon van de eerste eigenaar nog altijd een model van het schip van zijn opa in huis heeft staan. Zijn kleindochter heeft nog altijd een doos met foto’s en documenten bewaard met daarin tot voor kort nog nooit afgedrukte negatieven. Inclusief een  sollicitatiebrief van een schipper. Een zoon van een volgende eigenaar die nog altijd een foto het schip van zijn vader op zijn kantoor heeft hangen. En een zoon van weer een volgende eigenaar kwam met een compleet stripverhaal, schitterende verslagen en foto’s. Uiteindelijk kwam er heel veel materiaal te voorschijn, dat nog heel veel meer vragen opriep, dan die waarmee ik mijn speurtocht begon.

Tussen 1975 en 1985 werd Sinterklaas in Zuidlaren met de 'Wielewaal' binnengehaald
Tussen 1975 en 1985 werd Sinterklaas in Zuidlaren met de 'Wielewaal' binnengehaald

De naam alleen al lijkt te zeilen

Zo probeerde ik te achterhalen wat de oorsprong van de naam Wielewaal was. Kleindochter Tireen van Pieterson had hiervoor de volgende hypothese:

Wat de naam betreft, ik heb gelet op de andere namen van boten van leden van "De Maas". Het viel me op dat ook andere boten namen hadden van vogels. Misschien was dat toen in de mode en heeft mijn grootvader gekozen voor de Wielewaal omdat hij dat een mooie naam vond. Eigenlijk ben ik dat roerend met hem eens. De naam alleen al lijkt te zeilen.”

“De naam alleen al lijkt te zeilen”. Ik ben het met haar eens.

De 4e generatie Alsema
De 4e generatie Alsema

Een nieuw project van de SSRP: De Boekenplank

Samen met Jack Alsema en stamboekbeheerder Jan Eissens heb ik een boek kunnen samenstellen, waarin de geschiedenis van de Wielewaal is vastgelegd. Het is te vinden op een aparte website van de SSRP: de Boekenplank. De realisatie van de Boekenplank was mogelijk omdat de SSRP al gebruik maakte van de speciale software van web-partner iWink voor haar Jaarverslag. Wanneer U het wilt, via de website is het ook mogelijk een hard cover exemplaar van het boek te bestellen. 

Ik nodig u uit om het boek, op uw moment, eens op onze website te gaan bekijken en misschien zelfs te lezen.

 Het boek op papier
Het boek op papier

 

Het Vlugschrift "Uit het Stamboek - Behoud(t) het goede" 
wordt samengesteld door Gerard ten Cate.

Alle vlugschriften in "Goed" gebundeld

Alle vlugschriften "Behoud(t) het Goede" zijn in de SSRP-website verzameld in "Uit het Stamboek - Behoud(t) het goede" in ons uitgebreide rubriek "Goed" Gebundeld. Hierin bundelen we alle verhalen en reacties, zoals de Nieuwsbrief "Beretanden" met daarin de meest actuele en in het oog springende informatie vanuit de SSRP; het maandelijks vlugschrift "Uit het Stamboek - Behou(d)t het Goede"; verhaaltjes over maritieme zaken uit het dagelijks leven van Dirk Huizinga; de Stamboekbijdrages in de Spiegel der Zeilvaart en aanvullingen en reacties op de door de SSRP gepubliceerde informatie.


 

Graag uw aandacht voor de factuur van de SSRP voor 2019

Dit jaar bood het Scheepvaartmuseum in Amsterdam de SSRP een prachtige mogelijkheid om daar haar voorjaarsbijeenkomst te organiseren. Een historische locatie waarin volop wordt gewerkt om het gebouw zo goed mogelijk tot haar recht te laten komen en tegelijkertijd de historie van onze scheepvaart op een uitdagende en overzichtelijke manier te presenteren. Bijna 80 geïnteresseerden vonden het ook dit jaar belangrijk om naar Amsterdam te komen. Na de presentatie van het Jaarverslag en de uitreiking van de Wisselprijzen, kreeg Alexander de Vos, werfbaas van de Scheepstimmerwerf “Klaas Hennepoel” het woord om het verhaal van de overnaadse boeijer (vroeger met ij geschreven), die door koning Willem I in 1816 aan de tsaar Alexander de eerste werd geschonken, te vertellen.
Lees het verslag.


 

Zet 25 mei 2019 ook in uw agenda: Statenjacht 'Friso' 125 jaar!

Op 25 mei willen we deze bijzondere gebeurtenis van het 125 jarig bestaan, c.q. het 65 jarig bestaan als Statenjacht luister bij zetten door een grote vlootschouw van “Oud “Hout” in en rond de haven van Grou. Een geweldig feest dus waaraan iedereen die een hart van hout en gevoel voor traditie heeft mee zou moeten doen. Wanneer u een HOUTEN schip heeft, geen lid bent van Oostergoo en toch mee wilt doen, kan dat natuurlijk. Het moet een spektakel worden!
Heeft u zich al opgegeven?


 

Terug naar overzicht