Uit het Stamboek - Behou(d)t het Goede 2018 nummer 2

28 februari 2018

Aanknopingspunten

Wat er allemaal ooit is vastgelegd ....

Wanneer je gericht aan het zoeken bent naar de geschiedenis van een schip, is het soms lastig om aanknopingspunten te vinden. Soms levert een gerichte zoektocht op www.delpher.nl de gewenste informatie op. Soms moet je familiestambomen natrekken om bij een juiste nazaat terecht te komen, die je informatie kan geven. Dat je tijdens zo’n zoektocht wel eens foto’s vindt, die niet echt terzake doen, maar wel heel leuk zijn, zal ook duidelijk zijn. Maar.... altijd leveren deze weer extra vragen op. Gelukkig zijn er altijd wel een paar mensen waar je navraag kunt doen. Maar of zij altijd een antwoord hebben ……...

Veessen, een dorp te zuiden van Hattem aan de IJssel

Zo kwam ik, terwijl ik met de zoektocht naar de geschiedenis van een Fries jacht zocht, de bijgaande foto tegen. Het eerste wat opviel was een schitterende roei- tjotter op de voorgrond. Zwaarden ontbreken en een mastkoker is niet te zien. Wel zie je een paar roeidollen en riemen. Een roeiboot waarvan je mag verwachten dat het zo’n vier meter lang is. Er achter een vrachtscheepje. Het lijkt op een Drentse? praam. Maar wat is het onwaarschijnlijk smal. Was het zo smal of is het perspectivisch bedrog. De locatie waar de foto is genomen, is bekend: Veessen, een dorp ten zuiden van Hattem aan de IJssel. Vermoedelijk genomen in het begin van de 20e eeuw. Wie kan er meer over vertellen? Ik kreeg het van de Heerder Historische Vereniging, van de Eper streekhistoricus Gerrit Kouwenhoven.

Een wedervraag

Eén van de mensen waar ik de foto mee gedeeld heb, was Frits Loomeijer, de samensteller van de rubriek “Port Salut” in de Spiegel der Zeilvaart. Naast zijn antwoord stuurde hij me een wedervraag met bijbehorende foto. En, wie weet waar de foto genomen is, mag het zeggen.
Op de voorgrond mogelijk een boeier, op de achtergrond tegen de andere wal een kleinere boeier. Verder zijn er de nodige motorboten te zien, die een herkomst in Engeland lijken te hebben. De foto kan ergens in Engeland genomen zijn, een andere mogelijkheid zou Katwijk of misschien wel een haven in België of Noord Frankrijk kunnen zijn. Is het schip wel een boeier of kan het als een ander type gekwalificeerd worden?

Aan de “boeier” op de voorgrond vallen een paar dingen op, die niet heel Nederlands lijken te zijn. Zowel aan bakboord als aan stuurboord zitten op het boeisel in het voorschip davids. Het bakboordzwaard is aan de binnenzijde wit geschilderd.
Bekend is dat er in de 20er jaren van de vorige eeuw veel grote ronde jachten uit Nederland naar Engeland zijn verkocht. Door belastingwetgeving in Nederland werd het te duur om dergelijke schepen in eigendom te houden. Verder weten we dat de Engelse overheid in de jaren voor de Eerste Wereld Oorlog in Nederland boeiers bestelde voor het varen op de ondiepe Engelse kustwateren. Dat er aan die schepen speciale lokale eisen werden gesteld, kan ik me voorstellen. Mogelijk dat dit de aanwezigheid van de davids verklaart.
 
Welke “boeier” is dit en waar is de foto genomen. Wie weet meer?

 

Het Vlugschrift "Uit het Stamboek - Behoud(t) het goede" 
wordt samengesteld door Gerard ten Cate.
 


 

Het wordt gezellig druk in Rotterdam op 10 maart

Op twee inspirerende plaatsen: 's morgens het clubhuis van KR&ZV De Maas en 's middags in het Maritiem Museum. Plaatsen met veel voor de SSRP belangrijke historie! 
We gaan het hebben over het reilen en zeilen van de SSRP, we reiken de jaarlijkse wisselprijzen uit en vervolgens houdt Frits Loomeijer, algemeen directeur van het Maritiem Museum Rotterdam, een boeiend verhaal over de "Schepen in het Maritieme Museum Rotterdam". Na de lunch sluiten we af met een een bruisend museumbezoek!

Last Minute boeking???
 


 

Uit het Stamboek - Behou(d)t het Goede:
Overzicht van alle tot nu toe verzonden vlugschriften

Donateurs van de SSRP met een bekend e-mailadres ontvangen het Vlugschrift vanzelfsprekend.
Bent u ook geïnteresseerd? Meldt U aan voor het Maandelijks vlugschrift via mail uit het Stamboek

 


 

Terug naar vorige pagina