Uit het Stamboek 2015 Nr 4 - Behou(d)t het Goede

26 april 2015

Zeilnummers vanaf 1915

In 1915 werd op het Congres voor de Watersport besloten dat wedstrijdboten eigen zeilnummers gingen krijgen. Ronde en Platbodemjachten kregen de lettercombinaties OA tot en met OF in het zeil samen met een volgnummer. Vaak waren het losse nummers die met spelden werden vast gezet. De klassenindeling werd bepaald door de toegekende wedstrijdmaat (WM). Hiervoor bestond een formule. Na berekening bepaalde uitkomst de wedstrijdmaat.

Tot 1965 werden de “O” nummers gebruikt. In dat jaar werd er na lang beraad gekozen voor een nieuwe klassen indeling, zoals we die in grote lijnen nu nog kennen. De grootste groep schepen met een meetbrief  is ongetwijfeld de VC-klasse. In de VA-klasse wordt waarschijnlijk het meest gezocht naar de grenzen van het toelaatbare en wordt er erg fanatiek in deze klasse gezeild.

Vooral in de periode 1915 - 1965 kom je veel dubbele zeilnummers tegen en spreken bepalingen elkaar tegen. Gerard ten Cate heeft daarom het verhaal "Zeilnummers, een verzameling van onduidelijkheden" geschreven en afgestemd met een aantal kenners. Een poging om een beetje duidelijkheid te scheppen. Maar veel vragen blijven nog onbeantwoord, gewoon omdat niet alle informatie uit deze periode bewaard is gebleven.

Heeft u aanvullingen? Vertel het ons!

Aanmelden voor het Lustrumfeest van de SSRP in Lemmer 2015

2015 is door de SSRP uitgeroepen als 'jubeljaar', vanwege het 60-jarig bestaan. Dat gaan we groots in Lemmer vieren op vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 juni. We doen het samen met Watersportvereniging "De Zevenwolden", die in 2015 150 jaar bestaat. Er hebben zich al vele schepen aangemeld. 

We hebben onze beschermvrouwe, H.K.H. Prinses Beatrix, ook uitgenodigd, maar zekerheid over haar komst hebben we nu nog niet. De Commissaris van de Koning is in ieder geval met het Statenjacht 'Friso' aanwezig. 

U kunt hier alle informatie (met overzicht opgegeven schepen) vinden en u aanmelden.

Bent u nieuwsgierig naar de schepen die zich al hebben opgegeven?

We maken er een groot feest van!

Terug naar vorige pagina