Uit het Stamboek 2016 Nr 1 - Behou(d)t het Goede

29 januari 2016

De Boeier 'Volhouder', gebouwd in 1825

De Boeier 'Volhouder', gebouwd in 1825 
Wat er allemaal, ooit is vastgelegd 

Jacob Jan Kooy tipte mij (Gerard ten Cate) dat deze ansicht uit 1899 te koop stond op Marktplaats. Hij omschreef de foto als volgt: met de boeier op deze foto ga je tweehonderd jaar terug in de tijd. 

Misschien op het eerste gezicht een wat tegenstrijdige opmerking. Op de ansicht staat als datum 28 april 1899. Dit is ruim honderd jaar terug. 

Op de foto is het Witte Huis in Rotterdam te zien dat gebouwd is in 1897. Het was toen de eerste “wolkenkrabber” op het vaste land van Europa.
Op de ansicht staat aan de voorzijde met de hand geschreven 23 april 1899. De foto zal gemaakt zijn in 1897 of 1898 en is daarmee goed te dateren. Voor het Witte Huis ligt de boeier “Volhouder” gebouwd in 1825 op de werf van Eelje Taedzes Holtrop uit IJlst. Op de foto is ze bijna 75 jaar oud. Wanneer je de foto inzoomt op de vlag in top, dan is de naam Volhouder is in spiegelbeeld te lezen. Het schip staat uitgebreid beschreven in het boek “De Boeier” van de heer Vermeer op de bladzijden 94 t/m 99.
In het Fries Scheepvaartmuseum bevindt zich een model van dit schip, samen met een paar originele documenten. De Volhouder is in 1825 gebouwd naar een ontwerp van Van Loon. De laatst bekende vermelding van het schip is in 1915 op de ledenlijst van de Koninklijke Nederlandsche Roei- en Zeilvereniging. Willy de ‘l Arbre uit Antwerpen is dan eigenaar.
Met enige dichterlijke vrijheid is het inderdaad zo dat je met dit schip bijna tweehonderd jaar terug in de tijd kijkt. Van dit schip zijn weinig foto’s bekend.

De Boeier 'Volhouder' staat als Verdwenen Boeier in ons Stamboek(archief).
 


 

Belangrijke evenementen in 2016

De voor de eigenaren van Stamboekschepen belangrijke evenementen verzamelen we in onze Kalender 2016.

De SSRP is ook weer, zoals u van ons gewend bent, aanwezig op Hiswa Klassiek van 16 tm 20 maart.

Op zaterdag 9 april 2016 organiseren we de voorjaarsbijeenkomst  i.s.m. de VSRP in Huizen. In "Mijn SSRP" vindt u het volledige programma.

Terug naar overzicht