Uit het Stamboek 2016 Nr 6 - Behou(d)t het Goede

30 juni 2016

Marktplaats.nl: Te koop ansicht haven Arnhem 1905

Wat er allemaal ooit is vastgelegd 

Het bijzondere aan deze ansicht is, dat er een boeier op staat afgebeeld. Reden om een bod te doen en uiteindelijk de ansicht te kopen. Wanneer je een dergelijke foto in je bezit krijgt, word je nieuwsgierig welk schip er op staat. Bij het inzoomen kun je al snel de bekende Friese boeierbouwers afstrepen. Er zijn details te zien, die verwijzen naar een andere bouwer. Met name de vorm van het roer wijkt af. De prominente kluiverboom valt op. De ansicht heeft aan de adreszijde een opmaak die voorkomt bij ansichten van vòòr 1905. Een verandering van de postwet bepaalde de opmaak van de adreszijde, zoals we die nu nog kennen.

Rondvraag bij een aantal boeiereigenaren en kenners van ronde jachten gaf al snel de verwijzing naar boeierbouwer Bernhard uit Nieuwendam. Jaap Bernhard, de kleinzoon van, verwees naar een artikel, dat een paar maanden geleden verscheen in de Spiegel der Zeilvaart. Hierbij stond een foto van de boeier ‘Lethe’ met zeilnummer 18OB. Roer en roerbeslag lijken identiek.

De boeier ‘Lethe’ zeilde tussen 1922 en 1925 onder de vlag van “De Maas”, de heer W. J. van Alphen was toen eigenaar. Beide geven de naam ‘Parkeler’ als oorspronkelijke naam. G. Roeters van Lennep uit Amsterdam liet haar in 1887 bouwen op de werf van Bernhard. Tot 1911 was hij eigenaar.
 
Vermeer noemt zelfs het volgende:  “De heer Buisman schrijft als veertienjarige in 1899 getuige te zijn geweest van een zeilwedstrijd op de Gelderse IJssel bij Zwolle tussen de boeiers ‘Parkeler’ en ‘Sperwer’".

Met deze informatie bij elkaar opgeteld, mag er verondersteld worden dat de boeier op de ansicht inderdaad de ‘Parkeler’ is. Bijzonder is het natuurlijk wel, dat met deze boeier in de jaren rond de eeuwwisseling van de 19e naar de 20e eeuw vaartochten tot ver op de Nederlandse rivieren werden gemaakt. Het is niet waarschijnlijk dat de boeier toen met eigen motorkracht een dergelijke reis kon maken.

Delfsail 2016 A Festival of Energy van donderdag 30 juni tm zondag 3 juli

Het Varend Erfgoed  heeft onder de vlag van de FVEN (Federatie Varend Erfgoed Nederland) veel energie gestoken in de voorbereiding van Delfsail 2016  en doet dat nu tijdens de uitvoering ook weer. Naast de Delfsailorganisatie met haar vele vrijwilligers, zijn er mensen van diverse Behoudsorganisaties zoals de Kotterclub, het Historisch Bedrijfsvaartuig en SSRP/VSRP actief. Er ligt een grote vloot Varend Erfgoed schepen, waaronder 21 Stamboekschepen. Zaterdag en zondag doen de meeste daarvan ook mee aan de over twee dagen verdeelde Vlootschouw tussen de Windjammers. 
Een bezoek aan Delfsail is zeker de moeite waard!

Terug naar vorige pagina