Uit het Stamboek 2016 Nr 8 - Behou(d)t het Goede

31 augustus 2016

Marktplaats.nl: Tjotter omgebouwd tot decoratief en goed zittend tuinmeubel

Wat er allemaal ooit is vastgelegd 

Al eerder is in onze maandelijkse Nieuwsbrief, Marktplaats.nl genoemd. Eén van de sites op het internet waar mensen hun spullen te koop aan kunnen bieden. Zelf kijk ik er vaak eens een keer of ik nog iets van of over de oude watersport kan vinden. Wanneer de prijs mij aanstaat, koop ik het voor mijn verzameling. 

Vlak voor de zomervakantie stond er een advertentie van een tuinbank tussen, afkomstig van een botensloperij. Ze hadden een tjotter gesloopt. Voor de achterbank was het scheepje doorgezaagd. De hennebalk met de naam "De Otter" zit nog gemonteerd. Van wat er te zien is, lijkt alle hout nog gaaf. Zonder er een oordeel over te willen vellen, is het wel een advertentie om over na te denken. 

Waardevolle "Oudheden"

Vaak vind ik ook ansichten met de afbeelding van Ronde jachten. Dat is de kern van hetgeen ik verzamel. Maar ook een oud boek of een oud tijdschrift kan interessant zijn. Soms vind je zomaar iets heel verrassends. Ik heb er een keer een gegraveerde zilveren penning gevonden die als prijs bij een zeilwedstrijd was uitgereikt aan de heer R. Buisman. De naam van zijn schip stond er ook nog bij “Mercurius”. Als curiositeit heb ik het gegeven aan de Koninklijke Zeilvereniging Oostergoo. De heer Buisman was er tijdens zijn leven jarenlang voorzitter van.
Ook vond ik er een herinneringsplaatje die uitgereikt was bij de overdracht van 'De Groene Draeck' aan Prinses Beatrix. Ik kende het plaatje van een schip waar het in de kuip gemonteerd was. Deze was zovaak gepoetst dat de gravure erin nauwelijks meer leesbaar was. Het plaatje dat ik gevonden had, heb ik daarna als vervangend exemplaar weggegeven.
Onlangs vond ik eveneens op Marktplaats mijn eerste platbodem terug. Een Brandsma schouwtje van 4.30 meter. De naambordjes, die ik ooit gemaakt heb, zitten er nog op. De staat waarin het verkeerde was voor mij teleurstellend. Ik heb een bod gedaan, maar we zijn (nog) niet tot een overeenstemming gekomen. 

Gerard ten Cate


 

Omrop Fryslân: Pier Piersma verkoopt zijn scheepswerf in Heeg

De eerder genoemde tjotter 'De Otter' was gebouwd door Berend de Jong. Hij was de laatste werfbaas van drie generaties De Jong. De eerste, Joucke Fetzes was acht generaties terug. Een lange geschiedenis dus. Pier Piersma kwam in 1966 bij Berend de Jong in de leer en startte later zijn eigen werf op het eiland. Omrop Fryslân meldt nu dat Pier de werf verkoopt aan Martijn Perdijk, die al jaren elders in Heeg een eigen werf heeft onder de naam"Wind & Water". De traditie wordt dus voorlopig voortgezet.

www.piersma.nl
www.windenwater.nl


 

Waar is de botter 'Johanna' gebleven?

In augustus 2016 vraagt Jayne Tracey uit Engeland ons of bekend is waar de Botter 'Johanna', lengte 11 meter en gebouwd in 2911 door J. Kok in Huizen, later verbouwd tot jacht, is gebleven. Haar uitvoerige vraag staat vermeld in onze rubriek "Opsporing verzocht".

Terug naar vorige pagina