Uit het Stamboek 2016 Nr 9 - Behou(d)t het Goede

30 september 2016

De helling(en) onder Heeg (1699 - 2016 en verder)

Wat er allemaal ooit is vastgelegd 

Onlangs was ik nog even bij Pier op de werf. Sinds lang staat de tjotter 'Beauty' er. Haar vorige eigenaar is overleden. De tjotter moet worden gerestaureerd. Berend de Jong heeft het scheepje in 1968 gebouwd. Het heeft een opvallende roerversiering. Een zeemeermin. Terloops vertelde Pier dat hij deze versiering gesneden had toen hij nog leerling was bij Berend de Jong.

Zoals we allemaal weten heeft Pier ooit de werf van Berend de Jong overgenomen. Pier zijn eerste professionele restauratieopdracht was de boeier 'Maria Pauline' in 1970 op zijn eigen Jachtwerf P.P. Piersma gebouwd op het eiland schuin tegenover de oude werf van Berend de Jong. Zijn laatste was de verbouwing van Boeier naar Fries jacht van 'De Flecke Jouwer' in 2016. Zesenveertig jaar vakmanschap.

Vergroeit met houten schepen

Voor veel mensen zal het zo zijn dat ze zich niet meer kunnen herinneren wanneer ze Pier voor het eerst hebben ontmoet. Immers Pier was al een bekend gezicht bij de jeugdherberg in Heeg, waar zijn ouders de scepter zwaaiden. Het tjotterzeilen is hem met de paplepel ingegoten. De één was klant, een ander kende Pier van een reünie en weer een ander kende hem omdat hij tegenstander was bij een zeilwedstrijd. Zeker wanneer je een rond jacht had, dan kwam je bijna vanzelf wel eens met Pier in gesprek.
In de jaren dat Pier zijn werf in Heeg gevestigd was, heeft iedereen van de schepen die bij hem bij de werf lagen kunnen genieten. Altijd lag er wel een rond jacht op de wal, in het water of in de loods. Zijn werfdeuren stonden vaak letterlijk open. Je kon en mocht er altijd zo naar binnen lopen. Bij ieder bezoek aan Heeg liep ik wel een keer over de brug om te zien of er voor mij iets interessants te zien was.
Samen met zijn rechterhand Theo Potma heeft Pier op de werf in Heeg de nodige boatsjes, tjotters, een enkele schouw, Staverse jol en Friese jachten gebouwd. Ontelbaar zijn de reparaties en restauraties, die ze samen hebben uitgevoerd.

Ambassadeur voor het Ronde en Platbodemjacht

Pier verdient dank voor de manier waarop hij zijn werf- en huisdeuren openzette tijdens de diverse reünies. De schepen die hij aan de traditionele vloot heeft toegevoegd, de schepen die hij met restauraties voor het nageslacht heeft weten te behouden en de wijze waarop zijn werf altijd een leerschool is geweest voor de jongere generatie jachtbouwers. Pier heeft hij zich altijd opgesteld als een ambassadeur voor het Ronde en Platbodemjacht.
Het is lastig om bij dit korte stuk een passende foto te zetten. Toch zijn er voor mij een paar foto’s, waarvan ik vind dat ze erbij horen. De eerste is een oude foto van de Boeier 'Olga', die voor de wal ligt in Heeg. Later zou deze locatie bekend worden als “de” jeugdherberg. De plek waar Pier opgroeide. Deze foto siert het beeldscherm van Pier zijn eigen computer.

De tweede is een foto uit 1980. Gemaakt direct na de lustrumreünie. Het Friese jacht 'Murkjen' had een lekke naad. Om haar te kunnen repareren stond ze even droog op de hellingbaan bij Pier. De reparatie deden we zelf. 

Pier Piersma verkoopt zijn werf aan Martijn Perdijk

Hoewel Pier zijn professionele loopbaan nu beëindigt, kan ik me nauwelijks voorstellen dat hij de ronde jachten laat voor wat ze zijn. Berend De Jong heeft nadat hij gestopt was met werken nog een tjotter gebouwd. Hij had nog een stammetje hout liggen ……..

Gerard ten Cate

Martijn Perdijk van "Wind en Water" verhuist naar de (oude) werf van Pier Piersma

Martijn Perdijk, al 10 jaar zelf eigenaar in Heeg van zijn werf "Wind en Water", betrekt per 1 oktober de werf van Pier Piersma. Het oktobernummer van 2016 van de Spiegel der Zeilvaart heeft al uitgebreid stilgestaan bij de komende overdracht (vannacht). Martijn heeft de afgelopen jaren al tientallen houten Ronde en Platbodemjachten onder handen gehad en heeft ook in dienst van Pier de nodige restauraties uitgevoerd. 

Sicco van Albada heeft in 1999 het boek "De helling onder Heeg" geschreven over driehonderd jaar scheepsbouw en -restauratie in Heeg. Het laatste hoofdstuk gaat over Pier Piersma, die de werf van Berend de Jong verplaatste naar het eiland. Zeven jaar later kon er eigenlijk al een nieuw hoofdstuk aan worden toegevoegd met de start van de werf van Martijn elders in Heeg, naast die van Pier. De werf, die nu wordt verplaatst naar het Heegse centrum van de houten Ronde en Platbodemjachten in Nederland. De plaats waar Pier het werk van Berend de Jong voortzette.

Martijn Perdijk - Wind en Water
Pier Piersma - Jachtwerf P.P. Piersma
Gebr. de Jong Heeg

Terug naar vorige pagina