Uit het Stamboek 2017 Nr 2 - Behou(d)t het Goede

26 februari 2017

Ooit is ze een bloembak geweest bij een café aan de Rotte

In Nederland hebben we een paar geweldige scheepvaartmusea waar je echte oude Ronde en Platbodemjachten kunt zien en in een aantal gevallen ook nog aan kunt raken. Zowel oude plezier- als oude bedrijfsvaartuigen. Persoonlijk vind ik een paar kleine tjotters in het Zuiderzeemuseum en het boeierke 'Jannetje' in het Fries Scheepvaart Museum de mooiste. 
De 'Jannetje' stond jaren lang in de entree in een hoekje. Je kon het bekijken en aanraken. Het was niet opgetuigd. Er was niet voldoende hoogte om de mast en zeilen er op te zetten. Inmiddels al weer een paar jaar hangt het scheepje aan een paar staaldraden boven de entree van het museum. Je kunt het van alle kanten bekijken. En, het is opgetuigd. Er loopt een balustrade om heen.

In de laatste Spiegel de Zeilvaart (februari 2017) staat op bladzijde 71 een foto van het Boeierke 'Jannetje', met daaronder een foto van het Friese jacht 'Aeolus'. Twee zusterschepen? Natuurlijk zijn er verschillen, maar de overeenkomsten zijn treffend. 

Foto oud-eigenaar Tabink
Foto oud-eigenaar Tabink

De 'Aeolus' op Hiswa Klassiek

Stiekum droom je (ik) er dan van ooit zo’n scheepje te bezitten. De 'Aeolus' werd in 2012 mijn eigendom.
Omdat de 'Aeolus' eigenlijk volstrekt onbekend is, ze is slechts één keer op een Stamboekreünie geweest, willen we dit Friese jachtje graag laten zien. De 'Aeolus' komt op de SSRP-stand op Hiswa Klassiek te staan. Een mooi scheepje. Een scheepje met “wouw”effect. Een scheepje om te willen hebben. Ze lijkt op het eerste gezicht zo het water in te kunnen. Wanneer je haar beter bekijkt, blijkt dat heel erg tegen te vallen.
Toen ik haar overnam, heb ik haar uit het water gehaald. Er stond wel water in, maar ze lag drijvend op haar ligplaats, waar ze al jaren gelegen had. Haar inmiddels overleden vorige eigenaar maakte toen wel de kanttekening, dat ik “heel veel tegen zou komen”. Hij had gelijk. Het scheepje moet volledig "vernieuwbouwd" worden, wil het weer kunnen varen.
Door een aantal mensen is er gebrainstormd over toekomstige mogelijkheden. Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar haar geschiedenis, maar nog nog niet alles is opgehelderd. 
Als SSRP zijn we zijn heel benieuwd naar uw oordeel over deze boot. Haar vorige eigenaar hoopte haar voor de toekomst te kunnen behouden.
Ze wordt tegenwoordig droog opgeslagen, maar we zouden haar graag in volle glorie op het water zien. Misschien gaat dat na de Hiswa lukken.

De (nu bekende) geschiedenis van de 'Aeolus' staat uitgebreid beschreven in de Schepenlijst van de SSRP.

Gerard ten Cate

De SSRP nodigt U van harte uit om de 'Aeolus' te bekijken tijdens Hiswa Klassiek, van 8 t/m 12 maart in RAI Amsterdam. Heeft u opmerkingen of aanvullingen? We horen het dan graag van U.

 


 

Voorjaarsbijeenkomst van SSRP en VSRP op 25 maart 2017 in Ravenstein

We nodigen U Uit ....

voor de Voorjaarsbijeenkomst van SSRP en VSRP op 25 maart 2017 in:
Vidi Reo
Van Kesselplaats 2
5371 AX  Ravenstein.
 
Het programma met o.a. de uitreiking van de jaarlijkse Wisselprijzen en een boeiende voordracht van Jeannette Tigchelaar van het Fries Scheepvaart Museum vindt U op de SSRP-website onder Mijn SSRP.

U kunt zich daar ook opgeven als U dat wilt.

 


 

Wilt u alle vlugschriften "Uit het Stamboek" nog eens teruglezen?

Uit het Stamboek - Behou(d)t het Goede: Overzicht van alle tot nu toe verzonden vlugschriften.

Terug naar vorige pagina