Uit het Stamboek 2017 Nr 4 - Behou(d)t het Goede

28 april 2017

Journaal van de zeiltocht in Friesland met 'De Luië Dirk' in 1927

Wat er allemaal ooit is vastgelegd .....

In de 18e, 19e en 20e eeuw leefde in Zuidlaren (in het noorden van Drenthe) de familie Van Heiden in de havezathe “Laarwoud”. Later werd de familienaam De Milly van Heiden Reinenstein. 
In het Drents Archief is veel documentatie over de familie te vinden. Ook het volgende verslag (archiefnummer 1722/129) van de zeiltocht in Friesland met de Boeier 'De Luië Dirk' in 1927. Het is het lezen waard.
Daarnaast kreeg ik een paar bladzijdes uit een fotoalbum, met daarop een aantal "kiekjes" van een vaartocht met de Boeier 'Flieussen', wat we tegenwoordig een fries jacht noemen. Eenzelfde sfeerbeeld.

Kiekjes uit het op de rommelmarkt gevonden album van de Boeier / het Fries jacht 'Flieussen''.
Kiekjes uit het op de rommelmarkt gevonden album van de Boeier / het Fries jacht 'Flieussen''.

Lees het:

Journaal van een zeiltocht in Friesland met de Boeier 'De Luië Dirk' in 1927

Diverse leden van de familie hebben functies in het openbaar bestuur bekleed, de rechterlijke- en militaire macht. Misschien de bekendste was Lodewijk Sigismund Vincent Gustaaf van Heiden (1773 – 1850). Hij bracht het tot admiraal bij Russische vloot.  Hij was overwinnaar bij de slag van Navarino. Volgens overlevering was hij degene die symbool stond voor het bekende kinderliedje “Berend Botje ging uit varen …….”.
Voor zijn militaire verdiensten kreeg hij in 1832 de Militaire Willemsorde. Voor de uitreiking ervan reisde hij vanuit Rusland terug naar Nederland. Hierbij bracht hij een bezoek aan het familiehuis “Laarwoud”. Curieus was toen ook zijn bezoek aan de Groninger hoogleraar Sibrandus Stratingh die op dat moment net een elektrische auto ontwikkeld had. De eerste!

Een paar opmerkingen over de foto's van de de Boeier / het Fries jacht 'Flieussen':
- Wellicht ten overvloede: De Leeghwater is het gemaal van de Haarlemmermeer op BuitenKaag, dus aan de noordkant van de Kager plassen. De huisjes aan de kade, zouden wel eens langs Oude Wetering kunnen staan.
- Het is een interessant jacht. Ze lijkt me van ijzer gebouwd; geen dikken spanten zichtbaar, boeisel is te glad. voor hout en kijk ook eens naar het mast luik - metaal. Flieussen is oude spelling.
- De 'Flieussen' is zeker van ijzer/staal, let maar eens op het (opgeklonken) halfrond naast de elleboog van de roerganger.
- In het Stadsarchief van Rotterdam vinden we bij het onderwerp jachtregistratie van de Koninklijke Roei- en Zeilvereniging "De Maas": 
288 "Certificaat", akte waarbij het bestuur der vereniging verklaart dat R. Verloren Themaat en P. Futein Nolthenius als lid der vereniging en eigenaars van de boeier "Flieussen" het recht hebben op dit jacht de vlag en standaard der vereniging te voeren

 
Wie weet meer over de Boeiers 'De Luië Dirk' en de Boeier / het Fries jacht 'Flieussen' uit begin vorige eeuw?

Gerard ten Cate

Register Varend Erfgoed Nederland

Als de Boeiers 'De Luië Dirk' en de Boeier / het Fries jacht 'Flieussen' nu nog hadden bestaan, waren het Varende Monumenten geweest. Ze waren dan ook vast opgenomen in het Register Varend Erfgoed Nederland. Een groot aantal schepen, die in het Stamboek zijn opgenomen, kunnen ook in dit Register worden opgenomen. Daarover hebben we onlangs aan de betreffende eigenaren de nodige informatie gestuurd.

Opname in het Register Varend Erfgoed Nederland

Terug naar vorige pagina