Uit het Stamboek 2017 Nr 6 - Behou(d)t het Goede

30 juni 2017

Vragen, Eigenaren, Schepen en Modellen uit vroeger tijden

Wat er allemaal ooit is vastgelegd .....

In ons Stamboek is veel informatie te vinden. Ondanks de hoeveelheid informatie en feitenkennis die we hebben, zijn er evenveel onderwerpen, waar we geen antwoord op hebben. Vaak komt er aan het eind van de maandelijkse rubriek “Uit het Stamboek” dan ook de vraag: “Wie weet meer ?”.
Vaak krijgen we een antwoord. Soms heel snel, soms duurt het wat langer. 

Model van restauratiehout

In de laatste “Uit het Stamboek” vroegen we naar foto’s van modellen die bij de donateurs en volgers van het Stamboek in huis staan. Een bijzondere reactie kregen we van de eigenaren van het Friese jacht 'Joris'. Zij hebben een model van hun schip in huis staan, gemaakt van hout uit dezelfde stam waarmee hun schip ooit is gerestaureerd. Minpuntje aan het model was de roerversiering die niet echt overeenkwam met het origineel. Met de tegenwoordige mogelijkheid om objecten te scannen en vervolgens in 3D te printen is deze fout gecorrigeerd. De originele roerversiering is gescand en daarna op schaal geprint. Het kleine draakje van het model is daarna ook nog verguld. Geweldig om te zien. 

 

 

Van Wim de Bruijn kregen we een foto van het model van de niet meer bestaande schokker 'Margaretha'. Frits van der Mark heeft uitgebreide artikelen over deze schokker in de Spiegel der Zeilvaart geschreven.

De schepen van J.A. Vos van Hagestein

Met het schokkerjacht 'Margaretha' in gedachten, maken we een stap terug in de tijd naar een eerdere “Uit het Stamboek”. Ton den Boon beschreef toen hoe hij naar aanleiding van de vondst van een 19e eeuws schilderij van Francois Carlebur bezig was uit te vinden welke schepen erop waren afgebeeld. Een groot schokkerjacht staat er centraal op geschilderd, een kotter of centreboard als goede tweede. Inmiddels heeft hij een onderzoek gedaan naar de mogelijke geschiedenis van het schilderij en de schepen die afgebeeld zijn.  Uit het onderzoek dat Ton den Boon heeft gedaan komt de heer Vos van Hagenstein uit Dordrecht als centrale figuur naar voren. Hij heeft een ruime hoeveelheid grote jachten laten bouwen. 
Het artikel van Ton den Boon is inmiddels gepubliceerd in het tijdschrift van de historische vereniging Oud Dordrecht. Wij plaatsen het als bijlage bij deze “Uit het Stamboek”. 

De 'Noorman' (eerder 'Henriëtte Elisabeth') onder zeil, waarschijnlijk uitvarend uit een van de Friese havens (Collectie familie Metz)
De 'Noorman' (eerder 'Henriëtte Elisabeth') onder zeil, waarschijnlijk uitvarend uit een van de Friese havens (Collectie familie Metz)

Eén van de schepen van de heer Vos van Hagenstein was een boeier die hij bij Eeltje Holtrop van der Zee liet bouwen, de 'Henriëtte Elisabeth'. Los van deze publicatie kreeg het Stamboek onlangs foto’s van deze niet meer bestaande boeier. Historisch fotomateriaal, dat we graag publiceren!

Gerard ten Cate
 


 

Vlootschouw Sneekweek

De Sneeker Hardzeildag was vroeger een op zich zelf staand Fries fenomeen. De naam Sneker Hardzeildag werd overigens pas na 1814 officieel gebruikt. Rond 1850 had zich om Hardzeildag al een hele zeilweek gevormd. Na 1934 werd de dag onderdeel van de "Sneek-Week". Bij de eerste Hardzeildagen deden er natuurlijk louter Ronde en Platbodemschepen mee, maar tegenwoordig vormen ze een aparte klasse binnen de deelnemende schepen.

De organisatie vraagt ons nu het volgende:
De Commissaris der Koning van provincie Friesland zal de traditionele vlootschouw afnemen. Dit is de feestelijke opening van de Sneekweek, toegankelijk voor iedereen. 
Tijdens de vlootschouw willen we graag alle klassen die mee varen tijdens de Sneekweek zich laten presenteren. De verwachting uitsprekend dat jullie klasse mee zal varen, willen we jullie vragen ons hulp te bieden bij het vinden van een boot + bemanning om deel te nemen aan de Vlootschouw. Met deelname doen jullie duizenden toeschouwers zeer veel plezier. Bovendien is dit een goede gelegenheid om jouw klasse onder de aandacht te brengen van de vele belangstellenden.
Zie de volledige uitnodiging en het inschrijfformulier in onze kalender.

Terug naar vorige pagina