Uit het Stamboek - Behou(d)t het Goede - december 2014 nummer 12

23 december 2014

Jan Schakenbos maakt een model van de tjotter 'Anna'

Wat er ooit allemaal is vastgelegd en nog steeds wordt gecorrigeerd en aangevuld.
Alexander de Vos schrijft begin december aan eigenaar Freek Dikkers van de tjotter 'Anna': Eén van de mooie oude scheepswerfjes in Warmond was vroeger Scheepmakerij Schakenbos aan de Leede. Deze verdwenen werf spreekt nog steeds tot de verbeelding in Warmond en niet zelden wordt een link gelegd met de historische scheepstimmerwerf “Klaas Hennepoel”, die ik de afgelopen jaren aan de Haarlemmertrekvaart heb gebouwd.

Scheepmakerij Schakenbos heeft vanaf 1895 tot 1969 aan de Leede bestaan. De broers Joep en Aart-Jan Schakenbos bezitten nog een rol opmetingstekeningen, gemaakt door hun vader J.J. (Jan) Schakenbos. Eén van deze tekeningen betreft de tjotter 'Anna'. Jan Schakenbos heeft aan de hand van de opmetingstekening een model van de 'Anna' gemaakt dat nog steeds in het bezit is van de moeder van Joep en Aart-Jan. De gelijkenis van de tekening en het model met de echte 'Anna' is buitengewoon. De 'Anna' was vroeger van Ir. Fauël. Hij lag met z’n tjotter aan de Leede, dus het is verklaarbaar dat Jan Schakenbos het bootje heeft kunnen opmeten om er een model van te maken.

De werf van Schakenbos aan de Leede
De werf van Schakenbos aan de Leede

De reactie van Freek Dikkers op de foto’s en tekeningen was de volgende: “Ongelooflijk! De gelijkenis is op het eerste oog treffend! De tekeningen zal ik nader bestuderen, maar die zullen ook wel erg gelijkend zijn.  Het scheepje is inmiddels meer dan 100 jaar in de familie...”.

Gerard ten Cate,
Met dank aan: Joep Schakenbos, Aart-Jan Schakenbos, Alexander de Vos en Freek Dikkers

Het einde van 2014 nadert ...

Terug naar vorige pagina