Uit het Stamboek - Behou(d)t het Goede - oktober 2014 nummer 10 : Botaak, Botteraak of Maassluis Platje 'Bruinvisch'

31 oktober 2014

Botaak, Botteraak of Maassluis Platje 'Bruinvisch'

Wat er ooit allemaal is vastgelegd en nog steeds wordt gecorrigeerd en aangevuld.
Begin 2013 ontvingen we een mailtje met een paar oude foto's en de vraag of we meer konden vertellen over de "houten rondbodem Bruinvisch". De vraag was afkomstig van een kleinzoon van P.N. Schipper uit Bussum, eigenaar rond 1930. 

Een aantal weken geleden ontvingen we van de zoons van Mr. Adolph Blussé van Oud-Alblas (oud-SSRP bestuurslid) het in 1981 voltooide overzicht "Schepen en menschen rondom de (later) Koninklijke Dordtsche Roei- & Zeilvereeniging". In zijn 'varend' leven had hij rond Dordrecht veel fraaie jachten, waaronder natuurlijk ook diverse Ronde en Platbodem jachten gezien. Hij vond het gelukkig op jonge leeftijd al zinvol om veel van zijn waarnemingen aan papier toe te vertrouwen. In het overzicht wordt de 'Bruinvisch' beschreven met als eigenaar Mr. J.Salomonson en later André Waterkeyn.

Ons Element

Vervolgens dook er een artikel op uit 'Ons Element' van 1920 waarin A.L.E. Rambonnet, hoofdredacteur/eigenaar van de 'Bruinvisch', een vaartocht op het IJsselmeer beschrijft. Ook Konijnenburg, H.C.A. van Kampen ("De Zeilsport") en Gerrit Schutten ("Verdwenen Schepen") noemen het "Maassluis Platjacht (Platje)".

Konijnenburg heeft het over "Platje". In het jachtregister 1924-1925 wordt het schip aangeduid als Botaak. Ook wordt het scheepstype vergeleken met "kleine botter" en "Vollenhovense bol" Er is in 1946 een stalen navolger gebouwd met de naam 'Tobbedanser', waarvan het type wordt aangeduid als "Maassluis Platjacht". Overigens niet oongebruikelijk als we ook naar de ontwikkeling van de lemsteraak kijken.

Wie kan ons meer vertellen over de 'Bruinvisch' en/of het scheepstypestamboek@ssrp.nl

Zeilagenda 2015

6-11 februari 2015 Boot Holland in Leeuwarden
11-15 maart 2015 Hiswa Klassiek in Amsterdam
19-21 juni 2015 Lustrum Reünie SSRP 60 jaar in samen werking met Watersportvereniging ‘De Zevenwolden’ 150 jaar in Lemmer.
19-23 augustus 2015 Sail Amsterdam 

Terug naar vorige pagina