Uit het Stamboek - Behou(d)t het Goede - september 2014 nummer 9

30 september 2014

Britse tjalk loopt in storm vast bij Wassenaar. Kapitein slaat overboord.
Wat er ooit allemaal is vastgelegd en nog steeds wordt gecorrigeerd en aangevuld.


In Stamboek monografie nummer 25 "Een stranding bij Wassenaar" wordt de tjalk 'Vabel' beschreven. Het is een onder Engelse vlag varend tjalkachtig schip. Het was gestrand bij Wassenaar. Eén van de opvarenden is  bij de stranding om het leven gekomen.

Ansichtkaart Collectie Gerard ten Cate
Ansichtkaart Collectie Gerard ten Cate

Later is het schip is een aantal keren in de Spiegel der Zeilvaart beschreven. Het laatst in het oktobernummer van 2014 waarin uitgebreid wordt verteld over de huidige restauratie in Zierikzee.

In het jaarverslag van het Fries Scheepvaartmuseum van 2012 wordt ze genoemd, maar summier beschreven. Schrijver Jouke van der Baan verwijst naar de werf van Zwolsman in Workum als mogelijke bouwer. Dit blijkt onjuist te zijn. Haar oorsprong ligt in Amsterdam bij de werf “De Vreedenhof” van Wed. Jeltje Ceuvel .

Het Nederlandsch Jachtregister 1924 -1925 geeft als bouwjaar 1890. In het Nederlandsch Jachtregister is ze op bladzijde vijftig terug te vinden als de boeier Catharina van eigenaar Bos uit Dordrecht. In het overzicht van Mr. A. Blussé van Oud-Alblas "Dordrecht: "Schepen en menschen rondom de (later) Koninklijke Dordtsche Roei- & Zeilvereeniging" staat ze uitgebreider beschreven.

Peter Hamer heeft uitgebreid onderzoek naar dit schip gedaan. Hij bevestigde dat het schip op ansicht de huidige 'Vabel' is. Ze vaart hier onder de vlag van “het IJ”. De ansicht is gemaakt voor 1905. Dit is te zien aan de opmaak van de adres- en afbeeldingszijde.
 
Het schip komt in verschillende registers en verslagen voor. Ze wordt daarin getypeerd als botter, boeier, tjalk maar ook als jachtschip.

Terug naar vorige pagina