Uit het Stamboek Nr 1 - Behou(d)t het Goede

31 januari 2014

Zeil- en motorbootsport op de Kralingseplas in 1925

Deze foto komt voor bij de beschrijving van de tjotter “Ideaal” met plaquettenummer 79. De “Ideaal” zeilt op de achtergrond met alleen het grootzeil omhoog. Het zeilnummer is 3OF. 
De foto komt uit het tijdschrift “De Watersport” jaargang 1925, 14e jaargang nummer 2, van 28 februari. Het bijschrift bij de foto luidt: “Zeil- en motorbootsport op de Kralingseplas”. Het tijdschrift “De Watersport” is uitgegeven tussen 1912 en 1928. Het is een bron voor historisch onderzoek naar oude pleziervaartuigen.

De sfeer die uit het plaatje spreekt geeft een uitstraling van watersport op zijn best. Hier zie je motorbootjes en ronde jachten op een foto die blijkbaar dezelfde vreugde delen namelijk: varen, genieten van wind en water en feest. De foto terug te vinden in de Schepenlijst bij de uitgebreide beschrijving van de 'Ideaal'.

Tijdens het digitaliseren van het Stamboek zijn we veel dingen tegen gekomen die het bekijken waard zijn. Deze foto is er één van. We willen het graag met u delen.

Beurzen in het voorjaar: Boot Holland en Hiswa Klassiek

Door Pier Piersma zijn we uitgenodigd om op een deel van zijn stand op Boot Holland het Stamboek te vertegenwoordigen. Boot Holland wordt in Leeuwarden gehouden van 7 tm 12 februari. Friezenhal standnummer 5023.
 

Een maand later hebben we een eigen stand onder de vlag van de Behoudsorganisaties (FONV) op Hiswa Klassiek in Amsterdam van 5 tm 9 maart. Hiswa Klassiek Hal 5.


U bent van harte welkom. Wij willen graag in contact komen met eigenaren en geïnteresseerden in Ronde en Platbodemjachten!  

Terug naar vorige pagina