Uit het Stamboek Nr 2 - Behou(d)t het Goede

28 februari 2014

Heeft deze foto nog extra uitleg nodig?

Dat ook de traditionele Lemsteraken plat kunnen gaan, beleefde André Sterk met zijn ‘Visotter’. Tijdens het zeilevenement Lemmer Ahoy , medio mei 2013, stond er stevige bries na enige dagen van harde wind. Tijdens de wedstrijd kwam de Visotter in de greep van een windvlaag die het schip bijna omdrukte. Ondanks die gevaarlijke schuiver, sommigen zeiden dat de vleugel het water raakte, maar dat was overdreven, zeilde Sterk de wedstrijd ‘gewoon’ uit. 

De Visotter tijdens de wedstrijd Lemmer Ahoy, mei 2013,  gefotografeerd vanaf de Lemsteraak ZA1. De fotograaf is ons onbekend.
De Visotter tijdens de wedstrijd Lemmer Ahoy, mei 2013, gefotografeerd vanaf de Lemsteraak ZA1. De fotograaf is ons onbekend.

Er was het nodige water in het schip gekomen, maar gelukkig waren er bij de bemanning geen ongelukken. Iedereen had zich tijdig vast kunnen grijpen, niemand was overboord gegaan. Een aak van 15 meter kan niet omslaan, zo beweerde Sterk traditiegetrouw en dat bleek nu maar weer eens in de praktijk. Maar zonder gevaar is een hellinghoek van meer dan 45 graden natuurlijk niet. En omslaan kan een aak als de Visotter (met de lijnen van De Groene Draeck) in theorie wel degelijk. De statische stabiliteit van deze De Boer aak is groot genoeg om bij 90 graden slagzij nog terug te komen, maar in werkelijkheid geldt een dynamische stabiliteit. Op relatief rustig water is de oprichtende kracht bij 45 graden helling nog  groot genoeg. Bij hoge golven op zee zou een aak bij zo’n helling door een zee dwarsscheeps zomaar kunnen kenteren.

De 'Visotter' heeft Plaquettenummer 1609.

De tekst is van Dirk Huizinga en staat in zijn boek: Lemsteraken-voor-de-recreatie

De SSRP op Hiswa Klassiek

Van 5 tm 9 maart hebben we een eigen stand onder de vlag van de Behoudsorganisaties (FONV) op Hiswa Klassiek in Amsterdam. Daar zijn we alle dagen op de openingstijden aanwezig. Bij bestelling van een toegangskaart online krijgt u een FONV-korting onder vermelding van actiecode: HW14fonv. 
www.hiswarai.nl

Mijn SSRP

U ontvangt binnenkort een e-mail van de SSRP met daarin de toeganscode tot 'Mijn SSRP'. Dit is een gedeelte van de SSRP, dat alleen toegangelijk is voor eigenaren van 'actieve' schepen in het Stamboek. U kunt daarin uw eigen persoonlijke gegevens controleren en wijzigingen aangegeven. U kunt 'Mijn SSRP' bereiken, rechtsboven in de oranje header van de pagina's in de website.
In de toekomst wordt dit gedeelte nog verder uitgebreid met meerdere nuttige functies.

Naar Mijn SSRP

Terug naar vorige pagina