Uit het Stamboek Nr 3 - Behou(d)t het Goede

31 maart 2014

Boeier voor het plezier

De Boeier 'Stavo' (later 'Vrouwe Janna', nu 'Mediene') maakte eerst deel uit van de N.V. Frieslands Jachtclub in Sneek. Deze Jachtclub was opgezet naar het model van een ouderwetse rederij met een betaalde boekhouder en aandelen of ‘scheepsparten’, teneinde het risico te spreiden. Toen de club in 1929 werd opgegeven, werd de ‘Stavo’ opgenomen in de verhuurvloot van Jan Wijbrands in Stavoren. Ze heeft  tot de tweede wereldoorlog als huurboeier met gasten gevaren.

Na de tweede wereldoorlog is ze in particuliere handen gekomen. Volgens overlevering heeft een familie, die net uit Nederlands Indië terugkwam, het schip van Wijbrands gekocht en er daarna lang op gewoond. Volgens ons archief heeft een zekere familie Struik de boeier tot 1978 in eigendom gehad. Maar daar kunnen we verder niets van terugvinden. Sinds 1990 is J.L. Blussé van Oud-Alblas de eigenaar en heeft de boeier de naam 'Mediene' gekregen. 

Vraag

Is er iemand die ons meer over de familie Struik of over de eerdere geschiedenis van het schip kan vertellen?

De 'Mediene' heeft Plaquettenummer 1634

Mijn SSRP

We hebben van diverse eigenaren via 'Mijn SSRP' (Klik op verwijzing 'Aanmelden') correcties in de vastgelegde gegevens doorgekregen. Heel plezierig en voor ons gemakkelijk te verwerken. Heeft u uw vastgelegde gegevens als eens gecontroleerd?

Ga naar 'Mijn SSRP'

Terug naar vorige pagina