Uit het Stamboek Nr 4 - Behou(d)t het Goede + Mededeling van de Voorzitter SSRP

30 april 2014

Tuinmodel van een boeier

De persoon op de foto is scheepsbouwer N.A. Bernhard (die van de houten boeiers), in de tuin van zijn villa Nevermind in Zandvoort aan de Kostverlorenweg. Hij liet het huis bouwen en ging er wonen rond 1920, toen hij de werven had overgedragen aan zijn zoons. Het tuinmodel van een boeier liet hij maken door Auke van der Zee. Over de bouw van het boeiertje bestaat  correspondentie tussen opdrachtgever Bernhard en Auke van der Zee. Voor we weten is het model op het oog gemaakt, dus geen schaalmodel van een bestaande boeier. Toen villa Nevermind werd verkocht kwam het model naar de werf in Nieuwendam. Nadat die werd gesloten heeft het model een tijd in het trappenhuis van de schepenhal van het Zuiderzeemuseum gestaan. Het model is een aantal jaren terug in het museumdepôt beland. (Bron Jaap Bernhard)

Peter Tolsma heeft naar aanleiding van de foto en een bezoek aan het museumdepôt, in de Spiegel der Zeilvaart van Oktober 2014 het artikel "De miniatuur Boeier Stânfries: een bijzonder model" gepubliceerd.
 

Foto's van een vijvermodel van een boeier in de tuin de villa 'Nevermind' van N.A. Bernhard Kostverlorenstraat 120 in Zantvoort. Foto met H. Bernhard - 'Oom Bernhard' en zonder.  (Collectie Het Scheepvaartmuseum)
Foto's van een vijvermodel van een boeier in de tuin de villa 'Nevermind' van N.A. Bernhard Kostverlorenstraat 120 in Zantvoort. Foto met H. Bernhard - 'Oom Bernhard' en zonder. (Collectie Het Scheepvaartmuseum)

In de werfboeken van Auke van der Zee (op de website van de SSRP) staat in Boek 4a periode 1859-1920 het Boeijertje Berhard genoemd.

Auke van der Zee heeft rond 1910 een aantal grote boeiers gebouwd zoals de Olga en de Almeri. De Olga is voor het laatst rond 1955 in Genua gesignaleerd en de Almeri is in 1971 in Leeuwarden gesloopt.

Mededeling van de Voorzitter van de SSRP

Mogelijk heeft U al kennis genomen van de enquête, die de Vereniging recent heeft verzonden naar de leden van de VSRP. Gezien de problemen waarin de Vereniging momenteel verkeert, nu ook voorzitter Dries is opgestapt, hebben wij hen aangeboden om de komende periode, tot hun Najaarsvergadering, de helpende hand toe te steken. Dit door samen met de overgebleven drie bestuursleden een interim bestuur te vormen en de voorgenomen activiteiten te helpen uitvoeren.

Voor alle duidelijkheid vermeld ik, dat dit geen enkele invloed heeft op de structuur en de organisatievorm van de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten!

Afhankelijk van de uitslag van hun enquête zullen we samen voorstellen ontwikkelen hoe het verder kan gaan.
We houden U op de hoogte!

Maarten van Hezik
Voorzitter SSRP

Terug naar vorige pagina