Interview met Gerrit Jan Schutten

Het populair wetenschappelijke tv-programma Adams Appel gaat in 2011 met Schutten naar de havens van Hoogeveen en Groningen

Zolang de Stichting Ronde en Platbodemjachten bestaat, maar ook daarvoor, zijn er professionals en enthousiastelingen bezig onze schepen in beelden te vangen. Foto's zijn er van voor 1900 en toen de eerste filmcamera's gemeengoed werden, kwamen er ook bewegende beelden beschikbaar. In diverse filmarchieven kunt u die beelden vinden, die tegenwoordig ook vaak op het Internet te vinden zijn.

Gerrit Jan Schutten

Gerrit Jan Schutten had zich in de jaren zestig van de vorige eeuw al had voorgenomen om de Nederlandse houten scheepsbouw op een rijtje te zetten, want anders zou deze hele bedrijfstak uit de maritieme geschiedenis verdwijnen. Dit voornemen heeft geresulteerd in een aantal imposante studies en de totstandkoming van een tweetal boeken ‘Varen waar geen water is’ in 1982 en ‘Verdwenen schepen’ in 2004 en daarnaast allerlei publicaties. In 2010 ontving Gerrit Jan Schutten voor zijn werk de Aurelia-prijs van de SSRP.

Na zijn pensionering als stralingsdeskundige besloot Gerrit Jan Schutte alles wat hij had verzameld aan informatie en tekeningen over houten schepen wetenschappelijk te inventariseren. In september promoveerde hij op zijn onderzoek bij geschiedenis. Zijn proefschrift heet "Verdwenen schepen. De houten kleine beroepsvaartuigen, vrachtvaarders en vissersschepen van de Lage Landen." en verscheen in een luxe editie in de boekhandel. 

Gerrit Jan Schutten in het populair wetenschappelijke tv-programma Adams Appel

Van 1995-2011 produceerde de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met RTV Noord het populair wetenschappelijke tv-programma Adams Appel. In 2011 ging Adams Appel gaat met Schutten naar de havens van Hoogeveen en Groningen.

U kunt de televisieopname van Adams Appel vinden op de website van de Rijksuniversiteit Groningen

Terug naar vorige pagina