De Antwerpse knots

De Vlaamse garnalen visserij op de Schelde in Vlaanderen en Zeeland

In mei 1998 werd Jules van Beylen 80 jaar. Het is bijna niet voor te stellen hoeveel Jules van Beylen voor ons maritiem erfgoed en voor de maritieme geschiedschrijving als geheel heeft betekend. We mogen wel zeggen dat dankzij zijn onvermoeibare ijver veel uit het verleden is vastgelegd. Al op jonge leeftijd ging hij met zijn vrouw, toen nog op de fiets, langs vissershaventjes en maakte veel foto's van de vissersschepen en ook gesprekken met vissers legde hij vast. Omdat hij naderhand kon putten uit deze gegevens uit eerste hand, kon hij in de loop der jaren heel wat standaardwerken en diepgaande artikelen samenstellen. Als eerbetoon aan Jules van Beylen besloot Uitgeverij Van Wijnen in Franeker het manuscript over 'De Antwerpse knots en de Vlaamse garnalenvisserij op de Schelde in Vlaanderen en Zeeland uit te geven.

Over de Antwerpse knots is tot op heden weinig bekend. Deze boten visten op garnalen en platvis op de Schelde. Als een waar detective heeft Jules van Beylen de Antwerpse knots gereconstrueerd uit de weinige afbeeldingen, modellen en geschreven informatie die voor handen is. Hij kon daarbij o.m. terugvallen op afbeeldingen uit de vele tientallen schetsboeken die Maurice Seghers hem naliet. Tevens baseerde Van Beylen zich op een onderzoek naar drie scheepsmodellen.
De knots was een Brabants scheepstype. Dit soort schepen, zoals de pleit, de otter, de gaffelaar en de Brabantse schuit, hadden als gemeenschappelijke trek een stoere volgebouwde romp. De vorm van het schip verraadt duidelijk dat het type moet afstammen van de oudere kromsteven, een generieke naam voor 16de eeuwse schepen uit de Scheldedelta.

In dit prachtig uitgevoerde standaardwerk wordt een interessant scheepstype gereconstrueerd, met een intrigerende naam: de Antwerpse knots. De knotsen waren vissersschepen die op de Schelde visten. Minutieus beschrijft Van Beylen hoe het schip eruit moet hebben gezien. Hij geeft instructies voor het bouwen van een model. Het boek is geïllustreerd met prachtige aquarellen van de Vlaamse schilder Henri Seghers.
Het boek geeft ook een prachtig sociaal beeld van de visserij in de 19de en 20ste eeuw.

Recensie

Het boek gaat over een houten vissersschip dat in het begin van de 20ste eeuw verdween: de Antwerpse knots. De auteur was lange tijd directeur van het Scheepvaartmuseum in Antwerpen en is internationaal erkend deskundige op het gebied van Zeeuwse en Belgische vissersschepen. Het boek bestaat uit een historisch deel en een technisch deel, met onder andere een volledige modelbouwbeschrijving. Het is een zeer specialistisch boek bestemd voor maritiem historici, modelbouwers en liefhebbers van historische schepen. Qua opzet is het rijk geïllustreerde boek gelijk aan eerdere publicaties van Van Beijlen over de Arnemuidense hoogaars, botter en Tholense hoogaars. Een uitmuntend boek van een specialist voor specialisten.
(Biblion recensie, Henk Dessens, Scheepvaartmuseum Amsterdam.)

Uitgeverij van Wijnen

Taal Nederlands
Bindwijze Hardcover
Druk 1
Verschijningsdatum mei 1999
Afmetingen 27,6 x 23,3 x 2,7 cm
Aantal pagina's 264 pagina's
Illustrator H. Seghers
EAN 9789051941760
Met bouwbeschrijving voor een model van een knots

Terug naar vorige pagina