Ronde en Platbodems

Schepen en Jachten

Het ronde en het platbodemjacht heeft een verleden; het heeft een toekomst. Een goede zelfs als men de groeiende belangstelling voor ruime stabiele familiejachten ziet. De oude Hollandse en Friese scheepstypen blijken uitstekend aan de vraag te voldoen.

De platbodem is om nog andere redenen populair. Door zijn geringe diepgang kan hij zeer ondiepe binnenwateren bevaren waar schepen met een kiel nooit kunnen komen. Stille besloten plekjes zijn echte platbodemhoekjes. Op getijwater kan het schip makkelijk droogvallen zonder vervaarlijk overhellen, vanwege zijn vlakke bodem. De gevoelskant mag men bij het ronde en platbodemjacht beslist niet uitvlakken want zo'n gezellig scheepje met zijn zwaarden en stoere tuigage vormt wel een tegenwicht voor de nuchtere zakelijkheid van deze tijd.

Door de geschiedenis heen is het ronde en platbodemschip onverbrekelijk verbonden met de lage landen bij de zee. Bij het begin van de jaartelling en lang daarvoor was ons land een moerasgebied achter de duinen, doorsneden door ontelbare stromen en stroompjes die een ding met elkaar gemeen hadden: ze waren ondiep. Op dit water ontstond door de eeuwen heen een sterk, breed gebouwd type vaartuig: de platbodem.

Auteurs

Jan Lunenburg en W. Haentjens

Uitgeverij De Alk BV Alkmaar

Softcover, 197, Serie Grote Alken nr. 631
ISBN 90 6013 631 4

Terug naar vorige pagina