Troch de Wyn - Skûtsjes

De vraag wat een skûtsje is en vele andere vragen komen aan de orde in deze 'skûtsjebijbel'

Nog steeds strijden zo’n tachtig Friese skûtsjes om de hoogste eer bij SKS en IFKS. Prachtig ontworpen binnenschepen zijn het, speciaal gebouwd voor de Friese wateren. Tot de Tweede Wereldoorlog beheersten deze schepen het transport op klein water. Aan boord voeren schippersfamilies, die betere tijden gekend hadden, maar ook een diepe crisis hadden overleefd. Over die mensen, de schepen, de bouwers en de wateren waar de skûtsjes voeren gaat dit prachtige, kloeke naslagwerk. De kundigste auteurs hebben eraan meegewerkt. En het boek staat vol prachtige, unieke foto’s.

De eer staat op het spel, niet meer en niet minder. Achter de spectaculaire sport ligt het boeiende verhaal van duizend Friese bedrijfsschepen. Schippers, hun families, de lading, het vaargebied en de bouwers: er is veel over te vertellen. Het boek ‘Troch de Wyn’ (‘door de wind’, ‘overstag’) bevat die verhalen en duizenden illustraties. Ook de jongste geschiedenis van het skûtsjesilen is op de 576 pagina’s beschreven.

Nu al de derde druk!

Anderhalf jaar nadat de eerste editie van de Skûtsjebijbel Troch de Wyn is verschenen (augustus 2011), is de derde druk op 20 december 2012 verschenen. De eerste twee drukken, zo'n 3000 exemplaren in totaal, zijn compleet uitverkocht. Omdat er steeds meer vraag komt van niet-Friezen, is het bestaande boek uitgebreid met een groot hoofdstuk over het skûtsjesilen in de laatste 45 jaar. De ondertitel wordt dan ook een beetje aangepast. Het wordt nu: Troch de Wyn. Skûtsjes en schippers, werkers en zeilers 1862 - 2012.  

Meer informatie over de skûtsjes kunt u vinden op www.skutsjehistorie.nl.

Het boek

Auteurs: J. de Hoop, Klaas Jansma
Redactie: Frits Jansen 
Overige betrokkenen: Frits J. Jansen 1965-, Gosse Blom 1946-, Rinske Bosma
Taal: Nederlands
Afmetingen: 44x311x233 mm
Gewicht: 2,82 kg
ISBN10 907794866X
ISBN13 9789077948668

Terug naar vorige pagina