Pag. 303-309 - Monografie 18 - Ronde jachten van Visser - Paterswolde

'Mijn grootvader is geboren in 1854 in een gehuchtje dat heette Werelds Eind, ergens tussen Groningen en Hoogkerk. Direct na schooltijd ging hij werken, bij veenbaas Warmolt. Met andere jongens moest hij geregeld veenpramen voor reparatie en onderhoud naar de werf brengen, aan de zuidkant van Groningen aan het Noord Willemskanaal. Als het kleine karweitjes waren bleven ze er op wachten en na enige tijd zei mijn grootvader: 'baas, laat die praam maar liggen, ik kan hem hier wel opknappen'.

En weer wat later bouwde hij voor zich zelf een roeiboot. Z'n baas leende die boot een keer toen de eigen schouw stuk was. Toen hij terug kwam zei hij: 'jong, die schouw roeit stukken lichter dan mijn eigen, maak er voor mij ook zo één.' En zo is het eigenlijk begonnen'. Aldus Wiendelt (Wiep voor z'n vrinden) Visser, exploitant van de jachthaven aan de Blauwe Hand in Wanneperveen. 'Grootvader', zo vertelt hij verder, en dat doet hij graag, 'trouwde met een meisje Nijdam, ook al uit een vervenersfamilie en begon voor zich zelf op een klein boerderijtje aan de Hoornse dijk aan de Drentse A, tussen Groningen en Haren'. Daar maakte en repareerde hij veenpramen voor z'n vroegere baas Warmolt, was beroepsvisser, jager - en ook wel eens stroper - en vooral 's winters klompenmaker.

Hij stond er voor bekend dat hij zijn gereedschap altijd zo erg scherp had. Dat gereedschap kwam van de dorpssmid, die het ijzer in het vuur had gehard en het was een hele kunst om er een goede 'eg' aan te houden. Langs die Hoornse dijk wandelden op een mooie zomeravond en op Zondagen veel 'Stadkers' voor de populaire wandeling van Groningen naar Paterswolde via die dijk en de Meerweg. Een Gronings echtpaar met dochter zag op zo'n wandeling bij het bedrijfje van Visser een roeiboot liggen en vroeg of ze er een eindje mee mochten varen. Ja natuurlijk was het antwoord, hij wordt toch niet gebruikt. Na terugkeer wilde het echtpaar betalen, maar Visser Sr. vond dat nergens voor nodig, "t bootje lag er ja toch'.

pdf SSRP Monografie 18 - Ronde jachten van Visser - Paterswolde

Terug naar vorige pagina