De Boeier 'Maris Stella'

Gebouwd door de Vries Lentsch

Op het Internet kwamen we deze boeier 'Maris Stella' tegen. Volgens de omschrijving van de foto's zou het schip gebouwd zijn op de werf van De Vries Lentsch in Amsterdam. In ons Stamboekarchief kunnen we niets over dit schip vinden. Wanneer en waar de foto's zijn genomen is ook niet bekend. Wel wordt vermeld dat het schip eigendom is van de familie Bolweg. 
In ons archief kennen we alleen Lemsteraken van de werf van De Vries Lentsch. Op de werf van H. Bernhard in Amsterdam zijn rond en na 1900 wel ijzeren boeiers gebouwd.
Wie kan ons meer vertellen over deze boeier? De naam op de achtersteven is 'MARIS STELLA'.

Uit een fotoalbum van de familie Bolweg

Onderstaande foto's zijn afkomstig van Frans Nefkens. Hij heeft ze uit een fotoalbum van de familie Bolweg. De familie weet wel wie er allemaal op staan en waarom de boot 'Maris Stella' en geen 'Stella Maris' heet, maar verder komen ze helaas niet. Sommige van de foto's zijn gemaakt op de Kaag op Pinksteren 1933 met de Aeolus openingstocht. De 2e foto liggend langs de wal bij een kraan was Muiden juni 1934. 
Fer Bolweg schrijft: Dit is inderdaad het schip van mijn grootvader, P.P.F. Bolweg. Ik heb er nog een paar foto’s van die ik zal opzoeken en doorsturen. Leuk wat familieleden op de foto’s te zien.

Muiden juni 1934
Muiden juni 1934

Meer foto's van Fer Bolweg

Op de eerste foto: De voorste man op de steiger is mijn vader. Opa ‘Bollie’ staat in de kuip. Het schip er naast was hoogstwaarschijnlijk van Rita en Jan Appels. Dit zou in Muiden kunnen zijn. 
Alle betrokkenen zijn al jaren geleden overleden en ik realiseer me steeds meer dat ik te weinig heb gevraagd. Jammer. De Lemmeraak werd in de wandeling de ‘ronde Stella’ genoemd; dit in tegenstelling tot de ‘platte Stella’ een zg  centerboarder. Dit schip is ooit bijna gezonken doordat een plaat in het vlakke voorschip steeds in en uitbolde en tijdens een tocht tussen Marken en de Oranjesluizen was de rek er uit en kwam er een scheur in. Met een van mijn ooms oude zeilen werd het meeste water buiten gehouden.

De voorste man op de steiger is mijn vader. Opa ‘Bollie’ staat in de kuip. Het schip er naast was hoogstwaarschijnlijk van Rita en Jan Appels. Dit zou in Muiden kunnen zijn. 
De voorste man op de steiger is mijn vader. Opa ‘Bollie’ staat in de kuip. Het schip er naast was hoogstwaarschijnlijk van Rita en Jan Appels. Dit zou in Muiden kunnen zijn. 
Reactie Opsporing Verzocht
  • (jpg,jpeg,bmp,tiff,zip,pdf,rar)
  • In ons Privacystatement kunt u nalezen hoe de SSRP met de op dit formulier verstrekte, privacygevoelige gegevens omgaat.

Terug naar vorige pagina