De Lemsterhengst 'Marie Thérèse', Registratienummer 9128

Bouwjaar 1902 of 1903 op werf de Klerk en oorspronkelijk ingeschreven als CLN (Clinge)

Notaris Frederic Van Cutsem kocht het schip in 1933, dat toen al  'Marie-Thérèse' heette en reeds tot jacht was verbouwd. In de jaren 35 werd er een betere kajuit op gezet bij Verras in Paal. Van Cutsem was ook “Président van de Royal Yacht Club de Belgique” (RYCB) te Antwerpen. In die jaren was er nog geen jachthaven op Linkeroever. De schepen lagen gewoon “op stroom” ten anker of waren er gemeerd langszij een steigertje. De platbodems lagen aan de binnenkant en vielen twee maal per dag droog.

Het onderzoek van Peter Hamer

Toen Jos Broekaart de hengst d’n Bruinen in 1999 aan Tolerant had verkocht, kocht hij de Lemmerhengst Marie-Thérèse (MT). Na er enkele jaren mee gezeild te hebben werd het schip naast een van de stallingen van zijn boerderij in Zeeuws Vlaanderen geplaatst. Later werd de boerderij verkocht en de nieuwe eigenaar nam ineens de MT mee over. 

Twee jaar geleden kreeg Tolerant een mailtje van ene Didier Pecher (10-11-2012). Of we niets wisten van de MT, het vroegere schip van zijn grootvader. De familie was er al tientallen jaren naar op zoek. We hebben hem in contact gebracht met Michiel Verras die het schip ooit op een zelfgemaakte dieplader van het haventje van Paal naar de boerderij had vervoerd en het adres wel zou weten. Zo konden Didier, zijn broer en hun moeder het schip toch nog eens zien.

Dit jaar kregen we een mailtje van Lieven van der Tas, de nieuwe eigenaar. Of we geen koper wisten voor een scheepsmotor, zeilen van een lemmerhengst, blokken. Of eventueel het hele schip. Alarm dus! Er zijn nog maar zo weinig lemmerhengsten. 

Een afspraak gemaakt en naar Hengstdijk  gereden. Hengstdijk is een rustig schilderachtig gehuchtje in Zeeuws-Vlaanderen. De auto geparkeerd op een kronkelend dijkje en een passerende wandelaar legt uit dat de naam Hengstdijk niets te maken heeft met een hengst maar met de familienaam Hengis, de man die ooit die dijk bouwde rond 1150. Lieven heeft de boerderij en aangelanden prachtig gerestaureerd.

Op een gegeven moment heeft hij ook de ingepakte MT van zijn dekzeilen ontdaan. Er stonden enige decimeters water in, teken dat het schip wel degelijk waterdicht is. Wat we wel al wisten is dat de romp van het schip volledig in de polyester zit. Omdat Lieven het schip volledig uitgeruimd heeft valt het op dat een deel van de houten spanten zijn vervangen door metalen spanten.
Ook de bolders op het dek zijn niet meer van hout…  Maar de motor doet het nog wel! De brede kuip is opvallend en ook het interieur is enorm ruim. Je kan je voorstellen hoe mooi het ooit geweest is! 
Restauratie mogelijk? Misschien verder borduren op de combinatie van die stalen spanten en polyester? Lieven en zijn echtgenote waarderen de schoonheid van dit schip en zoeken er een nieuwe bestemming/eigenaar voor. 

De geschiedenis van de 'Marie Thérèse'

Eén aanknopingspunt. We weten niet van wie Jos Broekaart het schip kocht en kunnen zijn adres niet meer achterhalen. Maar we hebben dus de achterkleinzoon Didier. Een afspraak gemaakt bij zijn nu 87-jarige moeder Christine, die 4 jaar was toen haar vader het schip kocht.
Haar vader, notaris Frederic Van Cutsem kocht het schip in 1933, dat toen al 'Marie Thérèse' heette en reeds tot jacht was verbouwd. In de jaren 35 werd er een betere kajuit op gezet bij Verras in Paal. Van Cutsem was ook “Président van de Royal Yacht Club de Belgique” (RYCB) te Antwerpen. In die jaren was er nog geen jachthaven op Linkeroever. De schepen lagen gewoon “op stroom” ten anker of waren er gemeerd langszij een steigertje. De platbodems lagen aan de binnenkant en vielen twee maal per dag droog.

Volgens zijn dochter is het schip rond 1963 verkocht. W.K. Versteeg heeft er een prachtig model van gemaakt.
In 1999 werd Jos Broekaart eigenaar en bij verkoop van zijn boerderij, waar het schip was "opgeslagen" Lieven van der Plas. Daar staat het schip nog steeds.

Van de periode 1963-2000 weten we niets!

Alle informatie en bekende eigenaren bij het schip in onze Schepenlijst (Categorie Z)

De Lemsterhengst 'Marie Thérèse' met Registratienummer 9128

De vraag

Wie weet er iets van de Lemsterhengst 'Marie-Thérèse' in de periode 1963-2000? Of andere interessante informatie over de geschiedenis van het het schip of zijn oud-eigenaren?

Reactie Opsporing Verzocht
  • (jpg,jpeg,bmp,tiff,zip,pdf,rar)
  • In ons Privacystatement kunt u nalezen hoe de SSRP met de op dit formulier verstrekte, privacygevoelige gegevens omgaat.

Terug naar vorige pagina