Een Lemsteraak afgebouwd door Scheepswerf A. van Dam en Zn. in Aalsmeer

Zoektocht naar een scheepswerf (7 december 2018)

We ontvingen de volgende vraag over een Lemsteraak in Engeland:

Tijdens een verblijf in Engeland ben ik, neem ik aan, een Lemsteraak tegen gekomen, die mijn aandacht trok. Het is een prachtig schip, echter kon ik de duidelijk aanwezige kiel en gepiekt achterschip niet thuisbrengen. Tevens ontbraken de zwaarden op het schip, echter zijn deze naar verwachting door het diepere vaarwater in Engeland bewust later gedemonteerd of mogelijk weggelaten bij de bouw.

De vragensteller had eerder een mail gestuurd aan de Jachtwerf van Dam & Zn. B.V. in Leimuiden (niet de bouwer).
Het antwoord van Peter van Dam:
Deze Lemsteraak is afgebouwd door van Dam te Aalsmeer. Een aantal jaren geleden zijn zij als werf gestopt. Wij hebben vroeger ook nog wel casco’s voor hen gemaakt, maar geen Lemsteraken. Later is voornamelijk Jachtwerf Gouwerok de casco’s voor hen gaan bouwen. Maar zeer wel mogelijk dat dit casco ergens anders vandaan is gekomen.
Met vriendelijke groet,
Peter van Dam

Scheepswerf A. van Dam en Zn. Aalsmeer

Deze werf heeft bestaan sinds 1881 en heeft tot ver in de 20ste eeuw houten schepen gebouwd. In het Stamboek staan 5 schepen vermeld, die gebouwd zijn door van Dam. Twee houten schouwen en 3 grundels. Daarnaast is de Vollenhovende bol 'De Lonkende Lobbes' door hen afgebouwd in 1963. Het casco van deze bol werd gebouwd door Van den Torre in Brielle.

In het Stamboek staan 3 Vollenhovense bollen, waarvan het casco is gebouwd door Jachtwerf Gouwerok, maar deze waren bestemd voor Aldert Been in Aalsmeer.
Nergens komen we een Lemsteraak tegen in relatie tot de scheepswerf A. van Dam en Zn. Aalsmeer.

Volgens het werfplaatje is de Lemsteraak (af)gebouwd in 1975 en het bouwnummer was 952.
Volgens het werfplaatje is de Lemsteraak (af)gebouwd in 1975 en het bouwnummer was 952.

De scheepswerf is vanaf 1975 erg bekend geworden met de Nordia zeiljachten, die in diverse (grote) afmetingen, wereldwijd zijn verkocht. Een aantal jaren geleden is de werf gestopt en heeft er op het werfterrein aan de helling in Aalsmeer intussen huizenbouw plaatsgevonden.

Wie kan ons meer vertellen over Scheepswerf A. van Dam en Zn. in Aalsmeer en de Ronde en Platbodemjachten die zij hebben gebouwd of afgebouwd?

Het oude werfgebouw van Van Dam, het logo is te zien tussen de staanders van de ophaalbrug. Gebouwen en brug zijn intussen gesloopt.
Het oude werfgebouw van Van Dam, het logo is te zien tussen de staanders van de ophaalbrug. Gebouwen en brug zijn intussen gesloopt.
Opgemerkt: Reactie op deze pagina
  • ?
  • (jpg,jpeg,bmp,tiff,zip,pdf,rar)
  • In ons Privacystatement kunt u nalezen hoe de SSRP met de op dit formulier verstrekte, privacygevoelige gegevens omgaat.

Terug naar overzicht