Fries jacht (boeier, tjotter) met kajuit 'Iris' (Fryheit')

Onderwijzer Wijbren Terpstra bomend in de sloot langs de westzijde van de Lekkumerweg in Leeuwarden 1956

Alfred Plantinga uit Heerenveen schrijft:
Dit is een foto van mijn schoonvader Wybren Terpstra op zijn bootsje. Ze hebben dit Friese jacht in 1957 gekocht van E. Meeter, die aan de Schilkampen in Leeuwarden woonde. Ze zijn er een paar zomers mee op vakantie geweest. Daarna zijn ze naar Canada geëmigreerd. De boot heette toen 'Iris'. Mijn schoonvader heeft hem toen opgeknapt en verkocht naar Heemstede. Misschien is er nog iemand die nog iets weet over deze boot.

De foto maakt deel uit van de beeldbank van het Historisch Centrum Leeuwarden.
De gegevens die er bij worden vermeld: Onderwijzer Wijbren Terpstra (Lekkum, 29 juli 1930), bomend in de sloot langs de westzijde van de Lekkumerweg in Leeuwarden. Fotograaf Sj. Andringa rond 1956.

Opmerkingen Stamboek

Het is geen boatsje, maar een tjotter met berghoutjes of een boeiertje. Op het boeisel staat, als je het uitvergroot, de naam 'Fryheit'. Bijzonder mooi scheepje met een kist op het voordek (de roef doorgetrokken op een lager niveau) en daar weer in een mastwip. De kajuit is hoekig. De leeuw op de achtergrond, is de grote leeuw die ooit in Leeuwarden bij een optocht meegevoerd werd c.q. bij de “stadspoort” van karton stond. Waarschijnlijk bij een bezoek van prinses Juliana in de jaren '50.

Ingezoomd op het boeisel is duidelijk de naam 'Fryheit' te lezen
Ingezoomd op het boeisel is duidelijk de naam 'Fryheit' te lezen

Onderstaande foto laat hetzelfde schip zien. Er staat een gesneden vis achter op het roer.

Nederlandsch Jachtregister 1924-1925

In het Nederlandsch Jachtregister 1924-1925 wordt een tjotter 'Iris' vermeld, eigenaar J. Visser uit Leeuwarden. Lengte 6.10m en breedte 2.30m. De bouwer zou A. Holtrop van der Zee uit Joure zijn.

Hardzeillijst van zeilwedstrijden uit 1948

In de collectie van het Fries Scheepvaart Museum bevindt zich een hardzeillijst van zeilwedstrijden georganiseerd door de Koninklijke Zeilvereniging “Oostergoo” op zaterdag 3 juli 1948. Onder de deelnemende tjotters wordt een “Iris” genoemd van G. van der Zee uit Leeuwarden.

Reactie Opsporing Verzocht
  • (jpg,jpeg,bmp,tiff,zip,pdf,rar)
  • In ons Privacystatement kunt u nalezen hoe de SSRP met de op dit formulier verstrekte, privacygevoelige gegevens omgaat.

Terug naar vorige pagina