Het Wilhelmina-bootje

Een geschenk voor de (toen) twaalfjarige Prinses Wilhelmina in 1892

Dit scheepje was ooit een mooi voorbeeld van een zogenaamd boeierke, met welke benaming vroeger kleine rondgebouwde sierscheepjes werden aangeduid, die moesten dienen als volgbootje bij grote boeiers en/ of als speelscheepje voor kinderen. Het "Wilhelmina-bootje" werd in 1892 door Eeltjebaas gebouwd in opdracht van de stad Leeuwarden. Het was bedoeld als geschenk voor de (toen) twaalfjarige Prinses Wilhelmina, die in 1892 met haar moeder Koningin Emma een vierdaags bezoek bracht aan de provincie Friesland.

In werfboek II vonden we de volgende bijzonderheden over dit scheepje:

lang 3 meter  wijd binnewerk 4 voet 8 duim
hoog voor 36 duim hoog achter 26 duim
voorend 4 voet 3 duim hol 22 1/2 duim
4 gangen, 5 inhouten buiten die van de bank.  

Het Werfboek

Werfboek I vermeldt de prijs, 185 gulden, vlag achterop 5, vracht 3 gulden.

Bijgaande foto laat het bootje zien nadat het gebouwd is op de werf van Eeltje Holtrop van der Zee.. Op de foto hieronder staat Eeltjebaas aan de rechterkant hij het roer.

Het verhaal

Het was een fraai versierd roeibootje zonder zijzwaarden, met een leeuwtje op de kop van het smalle roer. Prinses Wilhelmina heeft er geen gebruik van gemaakt, omdat het op de dag van haar bezoek slecht weer was. Dat het bootje ook werkelijk in de vijver van de Prinsentuin heeft gelegen, is te zien op een aantal ansichten die rond 1900 werden uitgegeven. Helaas zijn dergelijke ansichten meestal niet heel scherp. Het inzoomen of uitvergroten levert dan meestal weinig extra informatie op. Wel is de naam Wilhelmina te lezen. Er lijken geen roeidollen in het scheepje te zitten. Dat ze in het water gelegen heeft is wel duidelijk. Of er ooit mee gevaren (geroeid) is, is de vraag. Was deze boot slechts bedoeld om als vijverversiering te dienen? In ieder geval had ze haar eigen ligplaats.

De vraag

Wat er ooit van het scheepje geworden is, is onbekend. Het verhaal gaat dat ze In 1940 werd het opgeborgen bij Gemeentewerken en waarschijnlijk daarna is gesloopt. Kan iemand zich daar iets van herinneren?

Reactie Opsporing Verzocht
  • (jpg,jpeg,bmp,tiff,zip,pdf,rar)
  • In ons Privacystatement kunt u nalezen hoe de SSRP met de op dit formulier verstrekte, privacygevoelige gegevens omgaat.

Terug naar vorige pagina