Mijn vader had ooit de tjotter 'Frithjof' en daarna de Staverse jol ''t Vrouwtje van Stavoren'

Marco Leeflang schrijft in een brief: Is er met de volgende, magere informatie iets meer over deze schepen bekend?

Mijn vader had ooit een tjotter en later een Staverse jol. Ik ben benieuwd of er bij uw Stichting iets bekend is over de geschiedenis van deze schepen.
De tjotter werd door mijn vader omstreeks 1938 gekocht, had OF26 in het zeil, en heeft vanaf mei 1940 een poosje als onze woning gediend nadat ons huis door het bombardement getroffen was. De naam van de tjotter was 'Frithjof'.
Omstreeks 1945 heeft de tjotter plaats gemaakt voor een stalen Staverse jol, ''t Vrouwtje van Stavoren'. Het schip is wit begonnen en zwart geëindigd. Mijn vader vond dat het schip te moeilijk op koers bleef en hij heeft geëxperimenteerd met zwaarden en later met een scheg. Er werd ook een motor ingebouwd. Omstreeks 1952 werd het schip verkocht aan een Amsterdammer (ik improviseer de naam) Stassen / Sassen?

De tjotter 'Frithjof' later 'Haliotis' en 'Kloekie'

De vraag over de tjotter 'Frithjof' is niet zo moeilijk te beantwoorden: Dr. Ir. J. Vermeer schrijft in zijn boek "Tjotters en Boatsjes": Deze Van der Zee tjotter is door brand verwoest.
Het tijdschrift "De Waterkampioen" jrg 32 (1960) p. 668 bevatte het volgende bericht:
In de nacht van 15 op 16 juni 1960 verbrandde een botenloods in Nieuwkoop. Daardoor kwam helaas ook een einde aan het bestaan van een van de mooiste tjotters. die Eeltje Holtrop van der Zee heeft gebouwd. Het was de "Kloekie" van B.P. Visser, arts te Noorden, een scheepje van 4,75 x 2,10 m. De eerste eigenaar, die van deze tjotter bekend is, was Mr van Welderen baron Rengers, die misschien wel opdracht heeft gegeven tot de bouw. Daarna kwam hij onder de naam "Frithjof' in handen van de heer D. Zwart te Leeuwarden, die hem in april 1916 verkocht aan de heer WA. Boogaerdt te Dordrecht. Deze deed hem weer over aan de heer Murk Lels Pzn., die toen in Alblasserdam woonde. Toen deze het scheepje in 1919 liet meten kreeg het zeilnummer OF26. De laatste meetbrief, nog steeds onder de naam "Frithjof', werd in 1929 afgegeven aan de heer A. Blom te Rotterdam. Deze deed de boot over aan de heer Mulder te Nieuwkoop, die hem voer onder de naam "Haliotis". Daarna zeilde dokter Visser er mee op de Nieuwkoopse plassen. Dankzij dit bericht zijn we alsnog ingelicht over een grote reeks van eigenaren. De opsomming is echter niet geheel volledig. 
De tjotter 'Kloekie' in het Stamboek in de Categorie V(erdwenen schepen).


De Staverse jol ''t Vrouwtje van Stavoren'

In de Schepenlijsten van het Stamboek wordt deze Staverse jol genoemd van 1956 tm 1975 (dus 20 jaar!). De daarbij genoemde eigenaar is steeds J.H.A. Sassen in Amsterdam. De jol, met een lengte van 6.25 meter en gebouwd van staal, is door hem ingeschreven in het Stamboek en heeft plaquettenummer 42 gekregen. In de schepenlijst van 1976 is ze doorgestreept. Verder wordt er niets over de jol vermeld.
Ook Dirk Huizinga, onder andere bekend van het boek "Staverse jollen overzicht", kent de jol niet. Hij heeft de vraag doorgestuurd naar Wim Tasseron, die vele jollen kent en er meerdere heeft gerestaureerd. Deze weet te vertellen dat er in de Spiegel der Zeilvaart een artikel over een jol met zijzwaarden heeft gestaan, die later naar Canada is gegaan. In dat bewuste artikel wordt de geschiedenis beschreven van de Staverse jol 'Scagon', gebouwd in 1909 in Urk en gevist heeft met visserijnummer UK52. Maar hier gaat het om een houten jol, waarvan het verhaal zo interessant is dat we het hier toch vermelden.

pdf SdZ november 1998 nummer 8 - De Staverse jol 'Scagon' (ex UK52) in Canada

De Waterkampioen 1954 nr944 half september - Staverse jollen in de wedstrijd op de Westeinder

Dirk Huizinga maakt er ons vervolgens op attent dat er op de voorplaat van de Waterkampioen nummer 944 van september 1954 en foto stond, met daarop twee Staverse jollen afgebeeld tijdens een wedstrijd op de Westeinder, waarvan de voorste waarschijnlijk ''t Vrouwtje van Stavoren' is. Overigens nu zonder zwaarden. In het nummer staat verder een pagina met kleine foto's van deze wedstrijd, waaronder nog één waar de jol op te zien is met twee schouwen. Er wordt helaas verder niet naar de omslagfoto verwezen. Verder zoeken heeft helaas nog geen verdere aanknopingspunten opgeleverd. Dus of de Staverse jol nog ergens bestaat weten we niet.

Links op de afbeelding de voorplaat van De Waterkampioen en helemaal rechts de Staverse jol in de wedstrijd
Links op de afbeelding de voorplaat van De Waterkampioen en helemaal rechts de Staverse jol in de wedstrijd
''t Vrouwtje van Stavoren' uitvergroot van de voorplaat
''t Vrouwtje van Stavoren' uitvergroot van de voorplaat
Opgemerkt: Reactie op deze pagina
  • ?
  • (jpg,jpeg,bmp,tiff,zip,pdf,rar)
  • In ons Privacystatement kunt u nalezen hoe de SSRP met de op dit formulier verstrekte, privacygevoelige gegevens omgaat.

Terug naar overzicht