Stichting De Palingaak Nieuwsbrief juni 2019

U zwaait de palingaak toch ook uit op zaterdag 15 juni?

Regelmatig ontvangen we de Nieuwsbrief van de Stichting de Palingaak. De Nieuwsbrief van juni 2019 is volledig gewijd aan de reis met de palingaak naar Londen en alle activiteiten daaromheen. Zaterdag 15 juni uur zal de palingaak 'Korneliske Ykes II' rond 15.00 haar tocht met levende paling naar Londen beginnen. 

Zaterdag 15 juni: een unieke dag met een groots evenement in Heeg. Rond 15.00 uur zal de palingaak Korneliske Ykes II haar tocht met levende paling naar London beginnen. We zorgen ervoor dat iedereen een blijvende herinnering overhoudt aan die dag. Wat zou het mooi zijn dat heel Heeg hiervoor uitloopt en dat ook geïnteresseerden van heinde en verre komen kijken om samen vanaf De Syl de palingaak Korneliske Ykes II uit te zwaaien voor een behouden vaart naar Londen én terug.
Het evenement begint om 13.00 uur. Rond die tijd wordt de aak met levende paling geladen. Tijdens dat overladen vanuit klassieke vissersschepen komen in de oude havenkom ook boeiers, Friese jachten en tjotters binnenvaren. Die schepen zullen de palingaak later die middag uitgeleide doen. Onder die schepen is ook het Statenjacht van de Provincie Fryslân

De aanvang van de tocht

Om twee uur gaat de bemanning aan boord. Natuurlijk leidt dat tot een dramatisch afscheid van familie en vrienden. Vanaf 14.00 uur bent u getuige van het officiële afscheid. Onze burgemeester zal rond 14.45 uur het vertreksein geven. John van de Velden van Plaatselijk Belang zal een cadeau namens Heeg aan de burgemeester aanbieden. Dat cadeau geeft onze burgemeester met de zogenaamde bijlbrief mee aan de aak. In Londen zullen die bijlbrief en het cadeau aan Lord Mayor Sadiq Kahn van London City worden aangeboden.
Als het weer en de omstandigheden het toelaten, vertrekt de Korneliske Ykes II onder zeil vanaf haar vaste ligplaats op de Syl. Zij zal worden gevolgd door boeiers, Friese jachten en tjotters. Er is gelegenheid om mee te varen op de volgschepen, al zal het aantal plekken beperkt zijn. Als deze begeleidende schepen op het Heegermeer afscheid van de aak hebben genomen, keren zij na ongeveer een half uurtje terug.

Historische "Red Ensign" met de Korneliske Ykes II mee naar Londen

In 1970 organiseerde de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemschepen een palingtocht naar Londen. De ouders van Derck Steenstra deden met hun tjalkjacht De Maze mee. Derck mocht als jongetje mee. Zijn oerbeppe Tjitske stamt uit het geslacht van de palinghandelaren van de firma Visser. De tocht maakte grote indruk op hem. 25 jaar later ligt Derck met De Maze op De Syl aan de tuin van de familie Piersma in Heeg. Het is exact dezelfde plek waar nu de palingaak ligt. Daar hoort hij van de plannen om nog eenmaal een palingaak te bouwen. Derck Steenstra vertelt dat bij beide Palingtochten de Red Ensign in het stuurboord want werd gevoerd, de historische Britse koopvaardij vlag. Zijn vader had de wollen vlag van 70 x 35 cm in de jaren zestig gekregen van een kapitein van de Cunard Line. In de jaren negentig vond Derck de vlag terug in een houten kist en omdat hij hem wat klein vond voor een vrachtvaarder van 20.000 ton ging hij op onderzoek uit. De vlag bleek van voor de oorlog en zou zeer wel afkomstig kunnen zijn van een van de laatste palingaken.

Grote belangstelling voor Toneelstuk De Palingvissers

Voorstellingen op donderdag 6, vrijdag 7, donderdag 13 en vrijdag 14 juni 2019 in de Oude Loods van Pier Piersma aan De Skatting in Heeg, telkens om 20.00 uur, kaarten € 8,00 pp.
De belangstelling voor het toneelstuk De Palingvissers dat op de aangegeven dagen 's-avonds om 20.00 uur in de Oude Loods van Pier Piersma aan De Skatting wordt opgevoerd, is groot. Het toneelstuk, dat onder de regie van Gerard van der Laan tot stand is gekomen, is vrijwel uitverkocht, dus wie er nog bij wil zijn, moet snel zijn. Bezien wordt of extra voorstellingen mogelijk zijn om door deze overweldigende belangstelling mensen niet teleur te hoeven stellen. 

Het hele programma in Londen van dag tot dag

In London wordt het  een drukte van jewelste. Voor degenen die dat in London willen meemaken, volgt hier het programma:  

  • 22/23 juni: Hermitage Mooring, evenement klassieke schepen; daar zal de aak tot 27 juni ook haar ligplaats hebben
  • 24/25/26 juni dagtochten over de Theems door de Tower Bridge en aanleggen aan de Dutch Mooring, afhankelijk van de situatie terplekke. Wie mee wil varen kan daarvoor contact opnemen met 06-53263854
  • 26 juni einde van de ochtend kranslegging voor in/om Engeland omgekomen bemanningsleden van palingaken. Wie mee wil varen wordt verzocht daarvoor contact op te nemen met 06-53263854
  • 27/28 juni congres Sustainable Eel Group. Op donderdagmiddag/-avond 27 juni zal de receptie rond de palingaak plaatsvinden in St Katharines Dock (was eerder aangekondigd op 28 juni !). 

De volledige Nieuwsbrief kunt u hier in PDF-formaat lezen

pdf Stichting De Palingaak Nieuwsbrief juni 2019

Opgemerkt: Reactie op deze pagina
  • ?
  • (jpg,jpeg,bmp,tiff,zip,pdf,rar)
  • In ons Privacystatement kunt u nalezen hoe de SSRP met de op dit formulier verstrekte, privacygevoelige gegevens omgaat.

Terug naar overzicht