Dordrecht: Schepen en menschen rondom de (later) K.D.R.&Z.

Overzicht van Mr. A. Blussé van Oud – Alblas (oud-bestuurslid SSRP)

Mr. Adolph Blussé van Oud-Alblas werd in 1904 in Dordrecht geboren, waar zijn vader advocaat was. Hij doorliep in Dordrecht het gymnasium en studeerde vervolgens rechten in Leiden en promoveerde in 1929 bij Prof. Cleveringa over het Cognossementsverdrag, de zgn Hague Rules, over aansprakelijkheid van de zeevervoerder. Hij was in Leiden groot roeier bij Njord en later in de kampioensacht van KR&ZV “De Maas”. Zeilde veel met zijn vader op diens boeier en later met 14 voets jol. Adolph werd in 1929 advocaat te Rotterdam op kantoor Bonjer en van Raalte. Hij kocht het Lemsteraakje “Orion” waar hij stapelgek op was. Ook was hij bestuurslid van de KR&ZV “De Maas”. Namens de “De Maas” was hij van 1955 tot 1966 bestuurslid van de SSRP.

In 1934 trouwde hij met Catharina Elisabeth de Monchy, schipperde voor de oorlog zomerzeilkampen van het nationaal jongerenverbond (marine sloepen). bouwde tijdens de oorlog een heel mooi modelletje van de Amerikaanse clipper “Flying Cloud”, tuigde perfect het grote model van een schoenerbrik waarvan hij het casco bij zijn oom Dolph Staring op zolder vond en schreef boek over de geschiedenis van het clipperschip. Hij verdiepte zich in de snelle “Kosmopoliet” van zijn voorouders, waarvan hij een model liet bouwen, dat nu in het Maritiem Museum in Rotterdam is te zien. Daarnaast was hij vele decennia voorzitter van de Commissie van Toezicht van het Maritiem Museum Prins Hendrik (nu Maritiem Museum Rotterdam). Hij liet voor zijn zoons de eerste jeugdboot Cadet, Engels ontwerp, bouwen, die het moest afleggen tegen de dure Nederlandse Pluis Maar de Cadet is nog wel nog wereldwijd populair, terwijl de Pluis is verdwenen.

De naam 'Orion'

De naam “Orion” was ingegeven door het 19e eeuwse fregatschip “Orion”, in bezit van de rederij van zijn voorouders werd en waarvan hij het model, de bel en wat tafelzilver had geëerfd.  had altijd belangstelling voor “rond en plat” en was zielsverheugd dat zijn jongste zoon, Johan Leonard, het licht zag en een tjalk, de “Mediene”, verwierf, een jaar voor zijn overlijden in 1992.

Schepen en menschen rondom de (later) Koninklijke Dordtsche Roei- & Zeilvereeniging

In april 1981 voltooide Mr. Adolph Blussé van Oud-Alblas zijn overzicht "Schepen en menschen rondom de (later) Koninklijke Dordtsche Roei- & Zeilvereeniging". In zijn 'varend' leven had hij rond Dordrecht veel fraaie jachten, waaronder natuurlijk ook diverse Ronde en Platbodem jachten gezien. Hij vond het gelukkig op jonge leeftijd al zinvol om veel van zijn waarnemingen aan papier toe te vertrouwen. De liefde voor de watersport kwam niet alleen van zijn ouders, maar zeker ook van Jan Mijnders, die bij zijn vader als schipper voer. Jan was voor hem van kindsbeen een soort heldenfiguur, die hem vaderlijk met "Dollefie" aansprak. Op vier-jarige leeftijd draaide hij met Jan het anker van zijn vaders boeier al omhoog.

pdf Schepen en menschen rondom de (later) Koninklijke Dordtsche Roei- & Zeilvereeniging

Ronde en platbodemjachten in de Nieuwe Haven bij de KDR&ZV 2e helft 60er en begin 70er jaren

In augustus 2015 heeft Derck Steenstra een aanvulling geschreven op het verhaal van Mr. A. Blussé van Oud – Alblas:

Ibbe Boeier   Sieuwerts  van  Reesema
De Jonge Joseph Hengst J. Goedkoop Dzn
Oud voorzitter der vereeniging
Otterhannes Nieuwbouw Motortjalk Bos & Kalis Westminster
Vrouwe Hélene                Tjalk W. Suringh
De Maze Tjalk H. Steenstra
Skûtsje Tjalk G. Uytenschout
Joffer Jet Schokker J. Kraaijenveld van Hemert
Voorzitter vereeniging
Weltevree Zeeschouw  D. Hoebée

 

Terug naar vorige pagina