Rietaak

Afgeleide van het zandaakje, dat voor het rietsnijden en het transport van riet gebruikt werd. Over het algemeen kleiner (8,5 tot ca. 15 m) dan de IJsselaak en met een naar verhouding vrij forse breedte. Ook wel Biesboschaak genoemd . Vervoerde zoals gezegd voornamelijk riet en hooi. De mast was vrij ver voorin het schip geplaatst. Voerde een grootzeil met lange, rechte gaffel,, of een sprietzeil, een fok en kluiver.

De rietaak is een schip, dat haar oorsprong vindt in het scheepstype zandaak. Vanzelfsprekend is er in Nederland meer zand dan riet getransporteerd. De zandaak werd ingezet op de Lek, de Hollandse IJssel en de Maas. Schippers baggerden het zand op uit de rivier, vervoerden en verkochten het. De zandaak is doorgaans open, zonder luiken of roef. Er werd nauwelijks aan boord geleefd. Om het schip te sturen werd voor de schipper een bescheiden stuurkuip gemaakt door achterin het schip een stalen schot te plaatsen. In sommige publicaties, zoals ´Binnenvaart` wordt het scheepje ook als zandaak betiteld.
Een variant is ontworpen en gebouwd om, zoals de naam terecht doet vermoeden, riet mee te vervoeren. Een lading dus, met relatief laag gewicht, en doorheen wateren, welke doorgaans weinig diepgang tolereren. Uitgangspunten die wel moeten leiden tot een op de omstandigheden toegesneden ontwerp. Tot omstreeks 1925 werden op de werfjes in Raamsdonksveer, Hardinxveld en Sliedrecht rietaken gebouwd. De schepen zijn tot eind zestiger jaren ingezet in de Biesbosch en langs de benedenrivieren. Daarna ontstond de periode, waarin ze hetzij tot schroot vervielen, of een recreatieve functie kregen.

Het schip is ontworpen als zeilend bedrijfsvaartuig. Bij gebrek aan wind, een situatie welke zich in de beschutting van de grienden ongetwijfeld veel voor deed, was bomen het alternatief. In de loop der tijd hebben diverse schepen de ontwikkeling via een zijschroef naar een ingebouwde motor gevolgd. Sommige aken hebben daarbij hun zeiltuig verloren om te worden gebruikt om riet en rijshout uit te vletten naar de riet- en houtheuvels.

Terug naar vorige pagina