Anna

Anna Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

Simon Beffers van scheepswerf Beffers (vroegere naam "Het Groenland") aan de Wittenburgerdwarsstraat in Amsterdam besloot in 1980 zelf een zeilscheepje te gaan bouwen, omdat hij in de bestaande casco's niets kon vinden dat zijn oog of beurs kon behagen. De eisen waren een traditioneel schip , een platbodem zodat hij heel Nederland kon bevaren, het scheepje moest goed te mannen zijn, dus klein, maar hij moest er met zijn gezin wel redelijk comfortabel mee kunnen varen.

In 1980 begonnen de voorbereidingen. Er werden tekeningen gemaakt waarbij het skutsje van Grouw, dat afgebeeld staat in het boek "Ronde en Platbodemjachten" als uitgangspunt diende. Op tekening werd het verkleind tot 13.30 meter lengte en 3.30 meter breedte (een oude sluismaat), met een diepte van 45 centimeter en een laadvermogen van 20 ton. De lijnen van het schip werden aan de kleinere afmetingen en de persoonlijke voorkeur van de bouwer aangepast. Zo kwam er een iets hogere boeg, om het buiswater van het dek te houden en kreeg het schip extra veel zeeg, omdat de eigenaar dat mooi vond.

Eigenschappen

Plaquette nummer:1903 Zeil nummer:
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Tjalk

Bouw

Bouwjaar:1988 Ontwerper:Beffers (naar Grouwster skûtsje)
Werf:Scheepswerf S. Beffers en Co Werf plaats:Amsterdam
Motor:Inbouw Motor type:Perkins 55pk
Materiaal romp:Staal Materiaal kajuit:Staal
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:13,20 m Breedte berghout:3,30 m
Diepgang:0,55 m Masthoogte water:10,00 m
Oppervlakte grootzeil:30,00 m2 Oppervlakte fok:15,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:45,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1988 – 2000 S. Beffers, Amsterdam ( Anna)
2000 – 2002 R. Atsma, Zwartsluis ( Anna)
2002 – 2007 R. van Eeden, Giethoorn ( Anna)
2009 – onbekend Simon Fenwick and Mandy Jarvis ( Anna)

Geschiedenis

1989

april 1989

april 1989: Spiegel der Zeilvaart april 1989 nummer 3: De 'Anna' een nieuw gebouwd Skutsje

Voor de chartervaart worden nog steeds klippers, tjalken en andere traditionele schepen gerestaureerd en in de vaart gebracht. Nieuwbouw van een tjalk is uniek in Nederland, en zeker als blijkt dat zo'n schip gebouwd wordt op een werf waar vroeger houten tjalken vervaardigd werden en door iemand die eigenlijk geen fanatiek zeiler is, maar zijn plezier haalt uit het bouwen en het vakmanschap dat daarin tot uiting kan komen. Met zijn jarenlange ervaring in
de scheepsbouw ging hij aan het werk. We hebben het dan over Simon Beffers van scheepswerf Beffers aan de Wittenburger-dwarsstraat in Amsterdam. Hier op Wittenburg en Kattenburg, op een steenworp afstand van het scheepvaartmuseum en de museumwerf het Kromhout, worden al eeuwenlang schepen gebouwd.
De werf die haar vroegere naam Het Groenland te danken had aan het feit dat ze tussen de moestuinen lag, is al sinds 1890 in handen van de familie Beffers. In die tijd was het een scheepstimmerwerf want de betovergrootvader van de huidige eigenaar geloofde niet in al dat moderne spul, ijzer dreef niet, punt uit. Ooit werkten er vijftien man aan houten dekschuiten en pramen, maar ook zijn er nog wel houten tjalkjes en andere zeilscheepjes voor gebruik in de polder gebouwd.

Tussen al dat werk door besloot Simon in 1980 zelf een zeilscheepje, de 'Anna', te gaan bouwen omdat hij in de bestaande casco's niets kon vinden dat zijn oog of beurs kon behagen. Eerder had hij in 1973 de boeier 'Vrouwe Egberdina' gebouwd. Wel heeft hij lang getwijfeld over een prachtig skûtsje. „Als je zo'n mooi skûtsje gezien hebt dan heb je verpest, dan pik je geen ander meer." Dus moest hij, omdat er niets mooiers te vinden was, zelf aan het bouwen. De opvatting was dat het schip in de contouren zo veel mogelijk traditioneel moest zijn maar wel aangepast aan de mogelijkheden van vandaag. Zo is het schip gelast, niet geklonken en staat er een motor in omdat dat in de drukte van de havens tegenwoordig onontbeerlijk is en het schip niet in eerste instantie bedoeld is om wedstrijden mee te varen maar om met het gezin tochten te maken.

pdf Spiegel der Zeilvaart 1989 April nummer 3 - De Anna een nieuw gebouwd Skûtsje

2015

9 november 2015

9 november 2015: Bericht van Simon Fenwick uit Engeland

We are the current owners of Anna and have been from 2009. There were two British owners after R. van Eeden. I shall look up the names and dates later as the details are on Anna and not with me at the moment. I can also send a few photographs.

Anna is currently moored in the UK on the Kennet and Avon Canal in Wiltshire. She moved from her Canary Wharf, London, Mooring in July 2015, where she had been since arriving from Holland, approx 8/9 years ago. She has been used as a wonderful home since arriving in the UK. She still is in full sailing condition with any modifications done very sympathetically to keep her beautiful lines as original as possible yet increase the living space.

We intend to sail her back to Holland in approx two years time. If there is any way to contact the previous owners we would love to do so and perhaps we should re-register her with the SSRP.

Simon Fenwick and Mandy Jarvis

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht