Avontuur

Avontuur Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

In 1913 bouwt C. Stapel Gzn. op zijn werf 'Vooruit' in Enkhuizen een mosselaak, bouw nummer 90, die op een van de eerste dagen in januari 1914 wordt afgeleverd aan de derde klant uit Philippine, Gustave Rammeloo-de Zutter. De werf vermeldt als afmetingen 14.00 x 4.40 x 1.85 m, terwijl het visserijregister er later aan toevoegt dat de bruto inhoud 68 en de netto inhoud 30 m3 bedraagt. Hoe deze inhoudsmaten werden berekend is niet bekend.

Eigenschappen

Plaquette nummer:1016 Zeil nummer: VA82
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Lemsteraak

Bouw

Bouwjaar:1913 Ontwerper:C. Stapel
Werf:Werf 'Vooruit' C. Stapel Gzn. Werf plaats:Enkhuizen
Motor:Inbouw Motor type:
Materiaal romp:IJzer Materiaal kajuit:Staal
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:13,45 m Breedte berghout:4,12 m
Diepgang:0,95 m Masthoogte water:13,50 m
Oppervlakte grootzeil:55,17 m2 Oppervlakte fok:37,90 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:17,09 m2
Oppervlakte totaal:110,16 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1982 – 1991 KNZ&RV Muiden, Muiden ( Avontuur)
1991 – onbekend D. Kaptein, Assendelft ( Avontuur)
onbekend – onbekend P.L.A. Hamm, Giessen ( Avontuur)

Geschiedenis

1982

1982

1982: Geschiedenis Lemsteraak 'Avontuur' gebouwd op de werf 'Vooruit' van Stapel in Enkhuizen

De toegenomen welvaart in het begin van 20ste eeuw leidde ertoe dat van houten hoogaarzen en hengsten werd overgegaan op grotere ijze­ren schepen waar direct een motor werd ingebouwd, vooral met het oog op de tochten naar de Zuiderzee. Die schepen werden alle in 'Hol­land' besteld, zoals bij Boot in Alphen aan de Rijn, bij Schepman in Kampen, Kooyman in Zwijndrecht, Paans in Roode Vaart, terwijl tus­sen 1912 en 1924 niet minder dan 8 `motormosselaken' werden gebouwd in Enkhuizen op de werf 'Vooruit' van Stapel. In Zeeland en langs de Schelde waren de werven kennelijk achtergebleven bij de overgang van hout naar ijzer.

pdf Op Avontuur - Rond de geschiedenis van een schip

2015

november 2015

november 2015: De Lemsteraak 'Avontuur' in Grouw

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht