Badde-Hoi

Badde-Hoi Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

Yde de Boer uit de Groeve heeft twee van casco’s van Lemsteraken gebouwd op basis van een tekening van J.K. Gipon. Een voor zichzelf en een voor George Heller, die een eigen hout - en meubelwaren fabriek had in Foxhol. Yde de Boer had een werkplaats bij zijn huis in de Groeve, tussen de (huidige) Chinees en de oude melkfabriek. George Heller heeft beide Lemsteraken ingetimmerd. Het schip voor hem zelf, de 'Badde Hoi' kreeg een houten opbouw en houten dekken. Samen met zijn broers had George een scheepstimmerbedrijf, dat vooral coasters aftimmerde op de werven langs het Winschoterdiep, maar ook caravans afbouwde. Dat bedrijf is uiteindelijk failliet gegaan. De 'Badde Hoi' is bij de oude werkplaats van Heller betimmerd.

Yde de Boer had ooit een casco van een Vollenhovense bol bij Kooijman en de Vries gekocht en vond dat hij zelf ook wel een dergelijk casco kon bouwen. De tekeningen voor de Lemsteraken kwamen bij Gipon vandaan. Die kon je zo bij hem kopen.
Yde de Boer heeft verder nog twee tjalk rompen gerestaureerd. Eentje als jacht met lange kajuit. Gerard ten Cate is dit scheepje heen paar jaar geleden in Morbihan gezien. Voor dit schip heeft Gerard de kluisborden, beretanden en naamborden gemaakt. De andere is als skûtsje teruggebouwd. Met een originele roef en originele roef inrichting. Dit scheepje ligt nog altijd in Martenshoek in het water. Beide schepen zijn ook door George Heller afgetimmerd. Daarnaast heeft Yde de Jong nog een Visaak (binnenwater) verbouwd tot zeilende platbodem met kajuit. Gipon heeft voor de eerste tjalk en de Visaak zeilplannen getekend. Sinds George Heller is overleden, ligt de 'Badde Hoi' te koop in een loods in Zuidbroek.

Collectie Gerard ten Cate
Collectie Gerard ten Cate

Eigenschappen

Plaquette nummer:1514 Zeil nummer:
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Lemsteraak

Bouw

Bouwjaar:1980 Ontwerper:J.K. Gipon
Werf:Y. de Boer / G. Heller Werf plaats:De Groeve (Dr) / Foxhol
Motor:Inbouw Motor type:
Materiaal romp:Staal Materiaal kajuit:Hout
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:9,00 m Breedte berghout:3,25 m
Diepgang:0,65 m Masthoogte water:11,60 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1980 – 2014 G.J. Heller, Foxhol ( Badde-Hoi)
2014 – 2019 S.A. Heller - Wijninga, Foxhol ( Badde-Hoi)
2019 – onbekend P. Visser, Noord Bergum ( Badde -Hoi)

Geschiedenis

2018

3 april 2018

3 april 2018: Afbeeldingen uit de collectie van Gerard ten Cate

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht