Berend

Berend Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

Op 8 juni 1963 liep bij Berend de Jong de tweede door hem gebouwde boeier van stapel. Opdrachtgever was de binnenhuisarchitect F.H.W. van Kesteren te Laren (N.-H.). De heer Van Kesteren had al eerder, in 1958, een tjotter door Berend de Jong laten bouwen, genaamd "Swaentje" ; deze tjotter werd in 1977 door het Nederlands Scheepvaart Museum in Amsterdam aangekocht om als museumobject te dienen.

Eigenschappen

Plaquette nummer:343 Zeil nummer: RD84
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Boeier

Bouw

Bouwjaar:1963 Ontwerper:B. de Jong
Werf:B. de Jong Werf plaats:Heeg
Motor: Motor type:
Materiaal romp:Eikenhout Materiaal kajuit:Eikenhout
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:5,95 m Breedte berghout:0,00 m
Diepgang:0,00 m Masthoogte water:0,00 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1963 – 1972 (opdrachtgever) F.H.W. van Kesteren, Laren (NH) ( Berend)
1972 – onbekend J.A. Limburg, Brouwershaven ( Berend)
onbekend – onbekend D. Limburg, Zierikzee ( Berend)
onbekend – 1995 J.A. Limburg, Brouwershaven ( Berend)
1995 – onbekend A.J. Grootenhuis, Capelle a/d/ IJssel ( Berend)

Geschiedenis

1963

8 juni 1963

8 juni 1963: Waterkampioen: Bouw en tewaterlating Boeier 'Berend'

De bouw van de Boeier 'Berend'

Tien m3 eikenhout is er nodig voor de bouw van een kleine boeier. Van deze 10 m3 blijven er circa 3 m3 over als het schip gereed is. Voor de huid is er 3 m3 nodig. Hiervoor heeft Berend de Jong prima droog Duits eikenhout gebruikt, in onbekantrechte delen van ongeveer 60 cm breed. Dit laat zich iets beter buigen dan het overigens ook zeer goede Franse. De voor- en achtersteven zijn uitgezocht voor de juiste vorm en komen uit de bossen van Twente. De inhouten zijn afkomstig van een Brabants bos, eveneens in de vorm gegroeid, terwijl het berghout is uitgezaagd uit een eikenboom uit Oranjewoud. Voor de zeilbalk is een stam genomen uit de bossen bij Nijmegen. Al dit inlandse eikenhout is zeer zorgvuldig uitgezocht. Het eikenhout voor de huid had minstens drie jaar op de werf gelegen, zodat dit voldoende droog was.

pdf Waterkampioen 1963 - De bouw van de Boeier 'Berend'

2005

2005

2005: De Boeier 'Berend' in het boek "De Boeier" van Dr. Ir. J. Vermeer

Aanvankelijk was het de bedoeling een Fries jacht te laten bouwen, maar de plannen werden aangepast en het werd een boeier van ongeveer 7 meter. De familie Van Kesteren was zozeer in haar schik met het resultaat dat de boeier de naam van de bouwer kreeg. De tewaterlating op 8 mei 1963 vond onder grote belangstelling plaats. Bij inschrijving in het stamboek kreeg de boeier "Berend" het nummer 343 toegewezen. Over de lotgevallen van de "Berend" hebben wij weinig kunnen achterhalen. Omstreeks 1972 is de "Berend" eigendom van J.A. Limburg te Brouwershaven, daarna enkele jaren van diens broer D. Limburg te Zierikzee. Deze verkoopt hem terug aan zijn broer, die hem in 1995 doorverkoopt aan de huidige eigenaar A. Grootenhuis te Capelle a/d IJssel.

Technische gegevens

Hoofdafmetingen

  • Lengte over de stevens    5,95 m
  • Grootste breedte over de berghouten 3,02 m
  • Holte op het grootspant    1,29 m
  • Diepgang    0,51 m
  • Zeiloppervlak: grootzeil + fok

Bijzonderheden

  • geen kielbalk
  • rond grootspant
  • kielgang + 7 huidgangen
  • snijwerk op kluisborden en beretanden
  • roer bekroond met leeuw

Opmerkingen

De "Berend" heeft vergeleken met andere boeiers een vrij grote breedte en holte. Helaas zijn geen detailfoto's beschikbaar.

2017

27 februari 2017

27 februari 2017: Reactie van Geert Kets

Wat leuk dat de 'Berend' op uw site is terug te vinden. Omdat ik de heer Van Kesteren vrij goed heb gekend en altijd geïnteresseerd ben geweest in deze boeier ben ik in het bezit gekomen van documentatie en fotomateriaal van de Berend. In de bijlage een voorbeeld.

7 september 2017

7 september 2017: Foto's genomen op de werf "Wind&Water" van Martijn Perdijk in Heeg

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht