Berendina

Berendina Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

Scheepsbouwtekening 'Berendina' in het Fries Scheepvaart Museum

Balen, J.H. van, datum 1950  
Scheepsbouwtekening van de Wieringer schouw Berendina. Pen op calque. Schaal 1:20. Opschrift: 'Wieringer Schouw Berendina (...) Bouw Lantinga IJlst 1902' Opmetingstekening van de lijnenplan in boven-, zij-, voor- en achteraanzicht.
Afmetingen schip: lengte 8.18 meter, breedte 2.93 meter. 

Eigenschappen

Plaquette nummer:53 Zeil nummer:
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Wieringer schouw

Bouw

Bouwjaar:1902 Ontwerper:F. Lantinga
Werf:F. Lantinga Werf plaats:IJlst
Motor: Motor type:
Materiaal romp:Eikenhout Materiaal kajuit:
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:8,18 m Breedte berghout:2,43 m
Diepgang:1,20 m Masthoogte water:9,00 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

Periode 1964-1966 – onbekend Fam. Nolke, Zeist ( Berendina)
onbekend – onbekend J. de Meijer ( Berendina)
onbekend – 1975 P.Ch. Steilberg, Breukelen ( Berendina)
onbekend – onbekend W.G. Apeldoorn, Heiloo ( Berendina)
onbekend – onbekend F.W.O. Engelchor, Uithoorn ( Berendina)
onbekend – onbekend Dhr. Goudswaard, Amsterdam ( Berendina)
onbekend – 2005 I.A.P.M. Oomen, Wouw ( Berendina)
2005 – 2011 C. van Wersen, Steenbergen ( Berendina)
2011 – 2015 C. Schreuders, Schiedam ( Berendina)

Geschiedenis

2011

maart 2011

maart 2011: SSRP Jaarverslag 2010 - Met subsidie uit het Restauratiefonds FONV uitgevoerde restauraties van in het Stamboek ingeschreven jachten

In het SSRP jaarverslag 2010 wordt melding gemaakt van de volgende restauratie:

 

De Wieringer schouw Berendina was hard toe aan een alge-hele opknapbeurt. Cornelis Schreuder is in zijn werkplaats in Nieuwendijk met dit karwei aangevangen.

2013

1 november 2013

1 november 2013: Informatie van Dhr. Gep Engler via mail

De heer Gep Engler schrijft ons:
De Wieringer Schouw "Berendina" is mij bekend uit de jaren ca. 1964- 1966. Deze was toen eigendom van de fam. Nolke uit Zeist en lag in de jachthaven Gebr. Bouwman aan de Brugvaart bij de Wijde Blick in Kortenhoef. In 1964-1965 brachten wij (m'n ouders, broer en ik) de vakantie door in het zomerhuisje tegenover deze haven en daardoor kenden we diverse mensen uit die haven, waaronder dus de fam. Nolke. Zoon en dochter Nolke waren zo'n beetje van dezelfde leeftijd als mijn broer en ik.
Volgens mijn versleten geheugen was de romp van de "Berendina" toen in slechte staat, "in het blik gezet", en wit geschilderd. Enkele jaren later is mij verteld dat het schip was verkocht en geleidelijk gerestaureerd door Piet Dekker in Kortenhoef: eerst de ene kant, en later de andere kant. Daardoor zou het schip een seizoen (of langer?) hebben gevaren met aan de ene kant nog een witte (nog ingeblikte) romp, en de andere kant al
nieuw hout in de blanke lak. 
Overigens is het opmerkelijk dat op de tekening (Fries Scheepvaartmuseum) staat vermeld dat de romp van grenen is, maar volgens Uw website van het Stamboek zou de romp van eiken zijn. Mogelijk is de oorspronkelijke grenen romp bij de restauratie door Piet Dekker vervangen door eiken ???

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht