Brechtje

Brechtje Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

Tussen 1963 en 1976 hebben heel wat schouwen hun weg uit de bouwloods van Jachtwerf Brandsma gevonden naar het water. De meest gevraagde open zeilschouw was die van 5,50 X 1,95m. Maar ze zijn ook in andere lengtes gebouwd. Kajuitschouwen werden gebouwd vanaf 6,50 m tot iedere gewenste lengte. Hoe stevig zo'n schouw van 6,5 meter in elkaar moet zitten, blijkt uit de materiaalspecificatie. Huid 24 mm eiken; spanten ± 52 X 70 mm eiken; leggers (liggen dwars over het vlak) 60 X 140 mm eiken. Zo kan je een hecht doortimmerd schip bouwen. Alles in eikenhout en met gegalvaniseerde beslagen. De schouwen hebben een voordek met een lang luik. Dat wordt weggenomen bij het strijken van de mast; door de sleufvormige luikopening kan dan de mastvoet met het contragewicht omhoog draaien.

De kajuitschouw 'Berend Botje' is in de winter van 1968/1969 gebouwd. Opdrachtgever was de heer M.A. Alting uit Markelo. Hij heeft de bouw van deze Kajuitschouw uitgebreid gefotografeerd. In het watersportblad "Watersport" heeft in 1969 een uitgebreid artikel over de bouw gestaan. De 'Hannah' heeft in 1969 ook op de Hiswa gestaan.

Eigenschappen

Plaquette nummer:605 Zeil nummer:
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Kajuitschouw

Bouw

Bouwjaar:1969 Ontwerper:M. Brandsma
Werf:Jachtwerf Brandsma Werf plaats:Rohel
Motor:Buitenboord Motor type:
Materiaal romp:Eikenhout Materiaal kajuit:Eikenhout
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:6,62 m Breedte berghout:2,50 m
Diepgang:0,00 m Masthoogte water:8,50 m
Oppervlakte grootzeil:24,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:24,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1969 – 1971 M.A. Alting, Markelo ( Hannah)
1971 – 1979 F.J.G. Bernard, Amstelveen ( De Vrouwe Anna)
1979 – 1991 B. Koelemij, Weesp ( Brechtje)
1991 – 2005 R.J. Padding, Amersfoort ( Brechtje)
2005 – onbekend J. Jacobs, Leerdam ( Brechtje)

Geschiedenis

1969

1969

1969: Watersportblad "Watersport": Onze Friese zeilschouw

De heer M. A. Alting kwam op de Hiswa 1968 in contact met de werf Brandsma. Hij dacht met een caravan op de wal en een bootje in het water zijn ideaal gevonden te hebben, maar dat Hiswa-bezoek was aanleiding om een kajuitschouw te bestellen.  De bouw van zijn schouw heeft de heer Alting met de grootste aandacht gevolgd en zelf verzorgde hij de kajuit-betimmering. Daardoor kon hij de werkwijze van vader en zoon Brandsma in de vele uren werken op de voet volgen en fotograferen.  Het zijn ouderwetse bouwers. Er zijn geen tekeningen. Alles gaat op het oog. Is er een bepaalde lengte uitgezet dan volgen daaruit de andere maten. 

„Omdat het moeilijk is hout precies op maat te kopen en het zonde is een lange plank een paar decimeter in te korten, werd ons schip langer dan oorspronkelijk de bedoeling was. Afgesproken was een lengte van 6.50 m. Dat werd 6.62 m” aldus de heer Alting. De romp werd iets holler dan de werf meestal bouwt,ten einde de kajuit laag te kunnen houden.

pdf "De Watersport": Onze Friese Kajuitschouw Hannah door M.A. Alting

1979

1979

1979: Foto oud-eigenaar B. Koelemij

2000

2000

2000: Fotoalbum eigenaar R.J. Padding met uitgebreide restauratie van de "Brechtje" in 1994

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht