BS2 / Buikschuiver 2

BS2 / Buikschuiver 2

De BS2 / Buikschuiver 2 is gebouwd volgens een modern ontwerp van Van Oossanen Naval Architects en gebouwd bij de Workumer Jachthaven in Workum. De nadruk bij het schip ligt vooral op het wedstrijdzeilen, maar ook voor 'normaal' gebruik is het een prima schip. Bij het ontwerp is gestreefd naar een maximale stabiliteit en qua inhoud een relatief kleine kuip voor een visserman. Dwars vóór de instap naar binnen ligt een 70cm brede verhoging als buffer tegen water dat vanuit de kuip de leefruimte in zou willen stromen. Het schip telt in het vooronder 12 slaapplaatsen.

De romp is gebouwd van 4mm staal en langsspanten. Daar waar mogelijk en reglementair toegestaan is qua toegepaste materialen op het gewicht bezuinigd. Gematigde waterverplaatsing van 29 ton, beperkte diepgang (minder dan 1 meter) voor maximaal Waddenplezier met de familie. Het balansroer zorgt voor licht en comfortabel sturen. Het ontwerpteam heeft z'n best gedaan een schip met een authentiek historische uitstraling te bouwen. Gedurende de hele bouw is nauw contact geweest met het SSRP.

Nadat de twee 'moderne' Lemsteraken 'Warber' en BS2 / Buikschuiver' op stapel zijn gezet, is de Criterium Commissie van de SSRP met een aantal Lemsteraak-ontwerp-bureaus in gesprek gegaan. Dit naar aanleiding van deze laatste ontwikkelingen in de wereld van de grote Lemsteraken. Er zijn toen een aantal criteria wijzigingen doorgevoerd, die tot doel hebben enerzijds de bestaande zeilpraktijken aan te passen, veiliger en handzamer te maken en anderzijds de oude rompvorm en uitrusting van onze schepen beter te waarborgen.

Eigen website

Eigenschappen

Plaquette nummer:2174 Zeil nummer: VA211
Categorie:D+ Tekening nummer:
Type:Lemsteraak

Bouw

Bouwjaar:2012 Ontwerper:Van Oossanen Naval Architects
Werf:Workumer Jachtservice Werf plaats:Workum
Motor:Inbouw Motor type:Steyr
Materiaal romp:Staal Materiaal kajuit:
Materiaal zeil:Katoen
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:15,25 m Breedte berghout:5,14 m
Diepgang:1,02 m Masthoogte water:21,80 m
Oppervlakte grootzeil:160,00 m2 Oppervlakte fok:52,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:24,00 m2
Oppervlakte totaal:236,00 m2 Oppervlakte overig:214,00 m2

Dispensaties

Dispensaties Einddatum Datum nieuwe schouw
In april 2012 zijn nieuwe bepalingen ten aanzien van de rompvorm van Lemsteraken in de Criteria van kracht geworden. Voor het behouden van de traditionele vormen van de Lemsteraak zijn nu de volumes van voor- en achterschip gedefinieerd. Omdat de bouw van de 'BS2/Buikschuiver 2 voor deze datum is gestart, krijgt het schip een blijvende dispensatie in het Stamboek. (Awv en Am.)

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

2012 – Nu (laatst bekend) P. Houtzagers, Bergen (NH) ( BS2 / Buikschuiver 2)

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht