BU182 Willem

BU182  Willem Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

Het verhaal van de eerste eigenaar, tevens bouwer, Hans Engel uit Emmeloord:
Ik heb indertijd gezocht om grotendeels zelf het schip te bouwen. Daartoe heb ik een ontwerp van de heer J.K. Gipon gekocht. Overigens met zijn goed vinden een kleine aanpassing gemaakt door het berghout 5% naar buiten te verplaatsen. Ik ben met de tekeningen gaan kijken naar kleine werfjes, waarbij ik zelf een deel van het werk aan het casco zou kunnen uitvoeren. 

Ik kwam uiteindelijk terecht bij de Fa. Grolleman in Hasselt OV. Al het laswerk is door Grolleman uitgevoerd op een zeer deskundige wijze. Ondanks dat wij veel verschilden op velerlei wijze hebben we perfect en vriendschappelijk samengewerkt. Het casco is na een halfjaar werk, op een vrachtauto naar de Noord Oost polder gebracht (mijn woonomgeving) en in de kapschuur van boer van Griethuizen onder gebracht. Ik heb toen 2 jaar zeer intens alle vrije tijd aan het schip gewerkt. Toen de tewaterlating en succesvolle vaarten volgden.

Ik heb verschillende keren contact gehad met het stamboek. Mijn doel was altijd om een inschrijving te verwerven. Dat is inderdaad gebeurd. Het schip is ingeschreven met Plaquettenummer 1143.

Ontwerp Grundel 7.50 m door J.K. Gipon
Ontwerp Grundel 7.50 m door J.K. Gipon
Ontwerper Gipon aanboord bij bouwer/eigenaar Hans Engel in Balk
Ontwerper Gipon aanboord bij bouwer/eigenaar Hans Engel in Balk

Eigenschappen

Plaquette nummer:1143 Zeil nummer:
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Grundel

Bouw

Bouwjaar:1975 Ontwerper:J.K. Gipon
Werf:Kooijman & De Vries Werf plaats:Deil
Motor:Inbouw Motor type:
Materiaal romp:Staal Materiaal kajuit:Staal
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:7,50 m Breedte berghout:2,60 m
Diepgang:0,60 m Masthoogte water:7,00 m
Oppervlakte grootzeil:17,35 m2 Oppervlakte fok:9,50 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:5,00 m2
Oppervlakte totaal:31,85 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1975 – onbekend H. Engel, Emmeloord ( Gevieren)
onbekend – onbekend S. Haverkamp, St. Nicolaasga ( Overtuigd)
1990 – 2002 O. en A. Peterson, Bad Honnef ( BU182 Willem)
2002 – 2012 H. van de Groep, Spakenburg ( BU182 Willem)
2012 – 2017 Mevr. Y. de Waard , Amsterdam ( BU182 Willem)
2017 – (Eigenaren, nu geen relatie met het Stamboek) R. van Binsbergen en H. van Oosterzee ( BU182 Willem)

Geschiedenis

2013

2013

2013: Model van de Grundel BU182 Willem door bouwer/1e eigenaar Hans Engel

Het voordeel was dat ik de oude tekeningen nog had van de grote boot. Anders als het origineel is deze volledig van hout en daar waar het leuk/mooi is, heb de verzinkte delen (beslag en hang- en sluitwerk etc.) van messing gemaakt. De speciale houtsoorten van bijv. de rondhouten (oregon pine), nog bij de mastenmaker van toen in Lemmer v.d. Neut gemaakt, heb ik ook nog kunnen krijgen.
Hans Engel

Mocht er bij ‘t stamboek scheeps-eigenaren interesses zijn voor zoiets, dan kan ik hier wellicht in voorzien. Met vriendelijke groet, Hans Engel
Mocht er bij ‘t stamboek scheeps-eigenaren interesses zijn voor zoiets, dan kan ik hier wellicht in voorzien. Met vriendelijke groet, Hans Engel

2017

9 oktober 2017

9 oktober 2017: Nieuwe eigenaren voor de 'BU182 Willem'

Wij zijn sinds deze week de nieuwe enthousiaste eigenaars van de BU182. Fijn dat het scheepje hier geregistreerd staat. We gaan ernaar kijken de inschrijving weer te her-activeren.
Groet, R. van Binsbergen en H.C.A. Oosterzee

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht