Butoor

Butoor Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

Ruim een eeuw geleden bezat Huizen twee botterwerven, de werf 'Gebroeders Schaap' en de werf 'J. Kok & Zn'. De scheepswerf 'J. Kok & Zn.' bleef bestaan tot 1967. In 1920 werd de op één na laatste botter voor de visserij gebouwd en ging deze werf over op jachtbouw. In 1931 neemt zoon Janus Kok de werf over, die nadat zijn broers in Muiden waren begonnen, de werf met veel tegenwerking van de Gemeente wist over te plaatsennaar de 'elleboog' van de haven. In 1964 kwam zoon Jan in de werf en werd de werf bekend door zijn stalen Kokschouwen.

De 'Butoor' is in 1961 gebouwd en te water gelaten. Opdrachtgever was S. Huizink. De 'Butoor' was een van de eerste zeeschouwen, gebouwd door J. Kok.

Oud-eigenaar Toon Neijman heeft het schip in 2000 gekocht. Bij jachtwerf Been heeft de Butoor toen een refit gehad. In 2007 is de 'Butoor' verkocht aan iemand in België. Deze had al meerdere platbodems, ook een oud aakje, ooit geweest van de burgemeester van Antwerpen. De vraag is of er sindsdien wel mee is gevaren. Het schijnt dat de Zeeschouw al een paar jaar weer te koop ligt. 

Eigenschappen

Plaquette nummer:310 Zeil nummer:
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Zeeschouw

Bouw

Bouwjaar:1961 Ontwerper:J. Kok
Werf:J. Kok Werf plaats:Huizen
Motor:Inbouw Motor type:
Materiaal romp:Staal Materiaal kajuit:Staal
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:10,00 m Breedte berghout:3,60 m
Diepgang:0,85 m Masthoogte water:12,07 m
Oppervlakte grootzeil:37,50 m2 Oppervlakte fok:22,50 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:15,00 m2
Oppervlakte totaal:75,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1961 – tussen 1968-1971 S. Huizink ( Butoor)
onbekend – onbekend Henk Gemser ( Butoor)
onbekend – 2000 A. Bleeker, Santpoort ( Butoor)
2000 – 2007 A.M. Neijman, IJlst ( Butoor)
2007 – onbekend België ( Butoor)

Geschiedenis

2014

2014

2014: Informatie van de zoon van opdrachtgever Steven Huizink

Mijn vader Steven Huizink heeft de 'Butoor' in 1961 laten bouwen.  Ik herinner mij dat de 'Butoor' destijds nagenoeg gelijktijdig in aanbouw stond als haar zusterschip de 'Thresoor', plaquette 262. Ik meen dat de 'Thresoor' eerst te water gelaten werd, de 'Butoor' enkele maanden later. Bij het overlijden van mijn vader vond ik tussen de papieren nog de originele notarieel vastgelegde bouw opdracht. Het schip werd ergens tussen 1968 en 1971 verkocht.

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht