De Brave Bison

De Brave Bison Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

Van oorsprong was De Plaete een platbodemwerf opgericht aan de Steigerdijk in Ooltgensplaat. Het bedrijf is gelegen aan de haven van Ooltgensplaat en heeft een eigen helling en kade. De oprichter van de werf, de heer den Hartog, bouwde alleen platbodemjachten: De alom bekende en gewaardeerde "De Plaete schokkers" en "De Plaete schouwen" in diverse afmetingen. Ook zijn diverse platbodemschepen van andere ontwerpers op Jachtwerf 'De Plaete' gebouwd.

De Zeeschouw 'De Brave Bison' is gebouwd in 1979 en waarschijnlijk als 'Geertje' te water gegaan.

Eigenschappen

Plaquette nummer:1803 Zeil nummer:
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Zeeschouw

Bouw

Bouwjaar:1979 Ontwerper:Den Hartog
Werf:De Plaete Werf plaats:Ooltgensplaat
Motor:Inbouw Motor type:
Materiaal romp:Staal Materiaal kajuit:Staal
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:Dooskiel

Afmetingen

Lengte stevens:8,25 m Breedte berghout:3,40 m
Diepgang:0,80 m Masthoogte water:10,25 m
Oppervlakte grootzeil:18,40 m2 Oppervlakte fok:13,50 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:8,50 m2
Oppervlakte totaal:40,40 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1985 – 1993 P. Jongenelis, Oostknollendam ( Geertje)
1993 – 1998 F.J.R. van 't Groenewoud, Breda ( De Brave Bison)
1998 – 2017 F.N.J. Renes , De Meern ( De Brave Bison)
2017 – (Eigenaar, nu geen relatie met het Stamboek) A. Koning , Hilversum ( De Brave Bison)

Geschiedenis

2013

2017

22 november 2017

22 november 2017: Reactie van de eerst bekende eigenaar Peter Jongenelis

Deze schouw heb ik in september 1985 gekocht van een echtpaar uit IJmuiden. De schouw was geheel ingetimmerd en vaarklaar, zonder tuigage, zwaarden en alles wat er nodig is om te zeilen. In de winter van 1985 kon ik een set zeilen (grootzeil en fok) , mast , giek en gaffel van iemand overnemen. De blokken en zwaarden zijn in eigen beheer gemaakt, in de loop van de jaren is er een kluiverboom en een kluiver bij gekocht, niet origineel maar wel functioneel. De kuipbanken en vlonders zijn later bekleed met teak. Voorjaar 1993 heb ik de boot verkocht aan de familie Groenewoud.

De advertentie van de familie Jongenelis waarbij zij hun zeeschouw te koop aanbieden (herk. Marjan Hogenbirk)
De advertentie van de familie Jongenelis waarbij zij hun zeeschouw te koop aanbieden (herk. Marjan Hogenbirk)

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht