De Brunte

De Brunte Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

Op de werf van Van der Meulen in Sneek zijn schouwen in allerlei lengtes gebouwd, van speelbootje tot forse zeeschouw. Zo heeft het kleinste model een mooie vloeiende zeeg - een beetje afgekeken van de stoere zeeschouw. Die kleinste was eerst 2,60 m lang met een spriettuigje, Dan klimmen de maten op: 3,50 m; 4,25 m; 5,25 m; 6,00 m. De grootste open schouw is 6,75 m lang, 2,20 m breed heeft een vast voordek. Kajuitschouwen worden gebouwd in lengtes van 6 tot 7,5 meter. De kroon op het werk zijn de 9 meter lange zeeschouwen. Scheepsvorm en materiaal zijn hier vergroeid tot een bijzonder stoer en harmonieus geheel. 

De open schouw 'De Brunte' meet 6.75m en is in 1965 gebouwd in opdracht van J.G. Greep te Arnhem.

Eigenschappen

Plaquette nummer:451 Zeil nummer: GD117
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Open Schouw

Bouw

Bouwjaar:1965 Ontwerper:Joh. van der Meulen
Werf:Joh. van der Meulen & zn Werf plaats:Sneek
Motor:Buitenboord Motor type:
Materiaal romp:Eikenhout Materiaal kajuit:
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:6,75 m Breedte berghout:2,50 m
Diepgang:0,30 m Masthoogte water:8,50 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1965 – onbekend J.G. Greep, Arnhem ( De Brunte)
1986 – 1990 W. van der Lek, Baarn ( De Brunte)

Geschiedenis

1965

april 1965

april 1965: Feestelijke tewaterlating van de 'Brunte'

De op de jachtwerf van de firma Joh. van der Meulen & Zn. aan de Woudvaart te Sneek voor de heer J.G. Greep te Arnhem gebouwde open Friese zeilschouw (maar met een voordek tot aan de mast) De 'Brunte' is zaterdagmorgen 3 april te water gelaten. Bij deze feestelijke gebeurtenis waren ook vele familieleden en vrienden van de familie Greep aanwezig, van wie mejuffrouw J. de Rooy het fleurig en kleurig gepavoiseerde schip, waarop de Friese vlag hoog in de mast woei, doopte. 
De glanzende blank eiken, tot in de puntjes afgewerkte schouw, die 6,75 meter lang en 2,20 meter breed is, draagt een tuig van totaal 26 m2, dat werd vervaardigd bij de firma Gaastra te Sneek. De schouw wordt, omdat de familie Greep er mee gaat varen op de Rijn, tevens uitgerust met een sterke buitenboordmotor van 9 pk. En evenals met hun vorige boot zullen ze er de vakanties mee doorbrengen in Friesland.

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht